פלסטיק היא כנראה אחת המזכרות היחידות שיישארו על פני כדור הארץ בעוד אלפי שנים. פריטים שעשויים פלסטיק מיועדים לרוב לשימוש טווח קצר למדי, לכן הם מוצאים מהר מאוד את דרכם לאשפה ומצטברים עוד ועוד בין הררי הזבל שאנו מייצרים. הפלסטיק נמצא בכל מקום. הפלסטיק מזהם את הקרקע ואת הנוף, נאכל על ידי בעלי החיים וגורם להם לפציעות, לזיהום ולחנק. בנוסף, החומרים הרעילים שבפלסטיק נכנסים לפעמים גם למחזור השתייה שלנו, נספגים בקרקע וגורמים להשפעות בריאותיות שליליות שונות. כמות עצומה של פסולת הפלסטיק שאנחנו משליכים גם מגיעה בסופו של דבר אל הים. בים הפסולת מצטברת לאיים צפים גדולים או מתפרקת לחתיכות קטנות שפוגעות בבעלי החיים ובסביבה הימית.
״אין כל הגיון להשתמש בחומר המיועד לשרוד לנצח במוצר שמיועד לשימוש של כמה דקות בלבד״, נכתב לאחרונה בדו״ח של מכון מחקר אמריקני שבדק את ממדי פסולת הפלסטיק בעולם ואת נזקיה. נושא השימוש בפלסטיק ובכלים החד-פעמיים בפרט תלוי במידה רבה בצעדי מדיניות ורגולציה מצד המדינה, אבל גם לצרכנים הקטנים יש מה לעשות, כמו לקנות פחות כלים חד-פעמיים ולהעדיף שימוש בכלים שאותם ניתן לשטוף ולעשות בהם שימוש חוזר.
“יש כאן טרגדיה מיתוגית, לא פחות”, טוענת ליאת צבי, מומחית לשיווק סביבתי, שלוקחת חלק ביוזמה לשנות את שמם של הכלים. “לקרוא לכלי פלסטיק שיישאר פה הרבה אחרינו ‘כלי חד-פעמי’ זה פשוט לא נכון. אלו ‘כלי נצח’, הם לא מתכלים והם הכול חוץ מחד-פעמי”.
כתבה מלאה פורסמה בזווית, סוכנות ידיעות למדע ולסביבה
10 המלצות לשימוש מופחת בפלסטיק
- משתמשים בכוס רב פעמית בבית ובמשרד.
- אומרים “לא” לקשיות שתייה.
- מבקשים לארוז פרחים ומתנות בנייר עטיפה ובחוטים טבעיים במקום בצלופן.
- מזמינים “טייק אוויי”? דורשים אריזה מתכלה.
- מביאים אוכל מהבית? בקופסה ולא בשקית.
- עוברים לבקבוק רב פעמי אישי.
- מצמצמים שימוש בבלונים, ולעולם לא מפריחים אותם בשמים.
- הולכים לקניות עם סל רב פעמי.
- מצמצמים שימוש בכלי אוכל חד פעמיים (להזכירכם, הם נשארים איתנו עוד מאות שנים אחרי תום השימוש בהם).
- מפיצים את המסר לבני משפחה, חברים, ושותפים לעבודה.