כל 8 פרקי הסדרה הופצו ב-5 באפריל 2019.
“כוכב הלכת שלנו” (באנגלית: Our Planet) היא סדרת טבע תיעודית בת 8 פרקים שהופקה עבור נטפליקס. הסדרה היא מהיוצרים של סדרות הטבע ‘עולם מופלא’ ו’הכוכב הכחול’ מבית ה-BBC והקריין בה הוא דייוויד אטנבורו, אשר קריין גם סדרות אלה.
הסדרה מציגה את נפלאות הטבע בעולם, מינים איקוניים ומחזות מדהימים שמתרחשים בטבע. כולנו חלק מכוכב הלכת המדהים הזה, אבל אנחנו משנים אותו כמו שלא היה מעולם. גלו את הסיפור של המקום היחיד שכולנו קוראים לו בית ובחנו כיצד שינויי האקלים משפיעים על כל היצורים החיים.
ריכזנו לכם כאן את כל פרקי הסדרה (פרקים מלאים). לאחר מכן יש מספר סרטונים שמציגים את ‘מאחורי הקלעים’ של הפקת הסדרה. בסרטון האחרון מדבר דייוויד אטנבורו על חשיבות שמירת המגוון הביולוגי לשמירת כוכב הלכת שלנו. בתחתית הפוסט יש קישורים למספר סרטי טבע נוספים מומלצים.
תיהנו.
הפרק הראשון נפתח בחופי פרו, כשעופות ים, קורמורנים וסולות דגים דגי אנשובי בימים שלידם. בים הפתוח דולפינים ויסעוריים דגים מקרלים, שבעצמם ניזונים מקרילאים. אפרוחי פלמינגו זוטר מחפשים אחר אגם של מים מתוקים אפריקני במדבר מלח בליווי הוריהם. בסרנגטי זאבים טלואים צדים עגל גנו, בעוד העדר מגן עליו. זכרי דבורת סחלבים נמשכים לפרחי סחלב שמפזרים עליהם את האבקה. זכרי מנקיניים מסוגים שונים מחזרים בלהט אחרי נקבות. ביער הטייגה, זאבים צדים אחרי איילי צפון אך נכשלים. באזור הארקטי דובי קוטב נתונים לסכנה משום שהאוקיינוס הקפוא שבו הם צדים נמס בגלל התחממות כדור הארץ ולבסוף קרחון בגרינלנד מתפורר לתוך הים.
פרק זה מציג את השינויים הקיצוניים שעוברים הקטבים עקב הפגיעה בקרחוני הענק שבהם. באנטרקטיקה (הקוטב הדרומי) להקת פינגווינים לבני-אוזן מקננים בקרבת החופים. לווייתנים גדולי-סנפיר בולעים קריל אנטרקטי בלהקות. אורקות צדים פינגווינים בים הפתוח. אלבטרוס נודד מפליג מהאוקיינוס כדי לקנן באיי אנטרקטיקה. על החוף בג’ורג’יה הדרומית פינגווינים מלכותיים נאלצים לחמוק מכלבי ים נמריים האורבים להם ומפילי ים זועמים ואגרסיביים. באיזור הארקטי (שסובב את הקוטב הצפוני של כדור הארץ) נראית בסבאלברד נקבת דוב קוטב מצליחה לצוד גור של פוסה טבעתית המגדלת גור על הקרח הקפוא אך בהמשך העונה לא מצליחה לצוד עוד. חד-שנים נעים למפרצים חדשים הנפתחים באביב בקרח. עדר עצום של ניבתנים נאלץ לנוח על אי קטן ומאוכלס ביותר בצפון-מזרח רוסיה בו הם נדחסים ומתחככים אחד בשני. חלק מהניבתנים מטפסים לצוקים נישאים כדי למצוא מנוחה אך נופלים למותם בהמשך ומשמשים מאכל לדובי קוטב. בסוף הפרק נראה דוב לבן חוזר לדרוך על קרח מוצק עם שוב החורף.
יערות הגשם של העולם מצויים בסכנה. ביערות אלה נמצאים מעל למחצית מהמינים החיים בעולם. חלקם מסתוריים כמו נמר ערפילי המגיח מבין העצים והסבכים. באגן הקונגו נראית להקה של גורילות זכרים כסופי גב ונקבות, קודו הביצות ופילי יער במשתה גדול. בגינאה החדשה עדניים שונים מרשימים בנות זוג אפשריות. בבורנאו על קרקע היער משגשגות פטריות. תולעת נושאת ציפורניים טורפת. כדניות הניזונות משיירי טופיות ועטלפים אך גם טורפים נמלים. עיט פיליפיני צעיר פורש כנפיים לראשונה. באגן האמזונאס קופי עכביש ניזונים לצד אגוטי מבריכת מינרלים אך חייבים להישמר מהיגואר הקטלני. נמלים חותכות עלים. נמלים ושאר חרקים נדבקים בפטריה הטורפת קורדיספס. בסומטרה נראים אם אורנגאוטנית המלמדת את גורה לשרוד אך נראה שהיערות בהם הם חיים ייכרתו לטובת גידול מטעים של דקל השמן.
מימי החופים מכילים כמויות ענק של דגים ויצורים דומים הנאספים יחדיו, כמו בשוניות בהם עפייניים נרדפים בידי צניניות ענק וכנפתנים. באוורגליידס בפלורידה טריגונים מחפשים טרף בעשב הימי ודולפיננים מכתרים קיפונים הקופצים לפיהם ועצי מנגרובים בהם מסתתרים צעירי דגים רבים. בפולינזיה הצרפתית כרישי שונית וכרישונים צדים יחד בלילה. בשונית המחסום הגדול נראים אלמוגים מלבינים ומתים עקב התחממות וחומציות המים. בחופי קליפורניה הקרירים נראים אריות ים משחקים ולוטרות ים ושפתנים ראשתנים מצמצמים אוכלוסיות ענק של קיפודי ים ההורסים את ערוגות הקלפ הענקי. באלסקה להקת הרינג עצומה הנודדת להשריץ במים הרדודים מכלכלת אריות ים שטלר, לווייתנים גדולי סנפיר, שחפים ועיטמים אך גם משמשים אתר דיג גדול הפוגע באוכלוסיית הדגים ומכניס במקומם מדוזות ענק. האוקיינוס השקט לחופי פרו מכיל להקת עפיינים המושכים קורמורנים, שחפיות, שקנאים וסולות לצד אריות ים עקב הפסקת הדיג באזור. שונית במיסול משתקמת ומכילה כרישים, מנטות ודגים צעירים רבים ורועים בהם צבי ים ללא הפרעה.
מדבריות העולם יכולים להיות יבשים כמו מדבר אטקמה שבחלק ממנו לא היו גשמים מעולם אך באחרים כמו במדבר הערבי להקות של קורמורני סוקוטרה מקננות בסמוך לים השופע. בהרי דופאר בעומאן יעלים מגדלים צאצאים ונמרי מדבר נדירים מזדווגים על הצוקים. צפונה יותר במדבר רוב אל חאלי של ערב הסעודית שוחררו לטבע ראמים שכמעט ונכחדו מהעולם. במדבר נמיב פילי מדבר נודדים. אריות מדבר נודדים בחיפוש מזון. במדבר קליפורניה גשמים גורמים לפריחה של מאות פרחי מדבר – תהליך שיכול להפוך לבסוף את המדבר לערבה. בסרנגטי 5 ברדלסים מנסים להפיל יחד גנו בוגר. ביזונים זכרים נלחמים בערבות הפרריה של צפון אמריקה הנהרסים לטובת חקלאות. בערבות המרעה בהונגריה פרפרי כחליל מטילים ביצים על צמחי גנציאנה ומנצלים נמלים מסוג Myrmica לגדל את זחליהם עד הבגרות. בערבה האירו-אסיתית עיטים מקננים על הקרקע וסאיגות רועות את גדייהם. במונגוליה סוסי בר ששוחררו משתקמים. בערבות הלחות של הודו עשבים היכולים להסתיר פילים וקרנפים. טיגריסית מנסה לצוד איילים אך נכשלת.
באוקיינוס הפתוח עבשנים קטלנים נראים בניסיון לצוד דולפינים. לווייתנית כחולה עם גורה במפרץ קליפורניה במקסיקו. משתה גדול לחופי קוסטה ריקה של סטנלות, טונות זהובות וכנפתנים על להקת אורנוניים – דגי מצולות. פריחה גדולה של פיטופלנקטון אשר תורם ליצירת עננים באוקיינוסים. בעומקים נראים מדוזת קסדה. דג משוט ענק באורך 10 מטרים. סרטן Cystisoma. חכאים שעירים מחכים לטרף. לועית מפתה מזון באמצעות נהורנות. דג כימרה וכריש חול על קרקעית האוקיינוס לחופי פלורידה לצד קהילה של שוניות מעמקים נדירה של לופיליה. באוקיינוס הדרומי נבלת אריה ים מושכת יסעורונים, אלבטרוסים שחורי גבות, יסעורי ענק והגדול מכולם – אלבטרוס נודד לסעוד ממנה. טונות כחולות סועדות על אורנוניים אך נתפסים ברשתות. טורפים כמו כריש כחול ניצודים למטרות מרק כרישים. דיונונים משמשים מזון לאריות ים. להקות קרילאים בדרום אפריקה מכלכלות להקות גדולות של דובי ים ולווייתנים גדולי סנפיר המתאוששים מציד מסיבי.
בפרק נראה אגם אייר במדבר של דרום אוסטרליה שמוצף פעם בעשור עקב גשמי מונסון צפוניים ושקנאים ועופות אחרים ניזונים מהם ומתרבים לצידם. מערת קרחונים אנטארקטית המכילה אגמי קרח. נהר הררי באנדים בדרום אמריקה מכיל ברווזי נהרות המחפשים חסרי חוליות כמו בריומאים, גדותאים וזחלי ישחוריים שטוחים. סלמונים קופצים במעלה נהרות ושם מחכים להם דובים חומים רעבים. צמחי Macarenia פורחים מתחת למים בנהר בקולומביה. בפלורידה מערות מימיות מציפות שטחי אדמה. לוטרות ניזונות מדיג לצד תחשי נהרות שמגיעים מהים לרעות אצות. בנהר בהונגריה בריומים מגיחים מהמים בהמוניהם ושלדגים ושלכים חוטפים דגים, מפלי האיגואסו הנוצרים מלחות העצים ביער האמזונאס. דרומה יותר בביצת הפנטנל הגדולה יגואר מנסה לטרוף קפיבארות ומצליח להרוג קיימן. אגם טנגניקה מכיל מיני אמנוניים ראוותנים שונים. בנהר המקונג לקראת המונסון העצים מוכנים להצפה. דג קרב סיאמי מגדל את צאצאיו במים עניים בחמצן. דייגים ממתינים באזור שופע בקצה הנהר באגם טונלה סאפ. נהר בטנזניה מתייבש לאיטו ובו היפופוטמים ותנינים מצטופפים יחד בבוץ. תאואים נאלצים לשהות במקווי מים רדודים גם במחיר מתקפה מצד אריות. פילים חופרים בארות מים. עגורים קנדיים בנהר פלאט בנברסקה מאבדים את הנהר השופע בו חיו עקב הקמת סכרים.
בטייגה של סיביר נראה טיגריס סיבירי המחפש חזירי בר הנוברים לצד פצחנים באצטרובלים. באלסקה עיטמים בוגרים ונערים נלחמים על דגי סלמון בבריכת יער. ביערות סקויה באמריקה הצפונית נראה תהליך הזדווגות של טריטון גס-עור. שריפת יער קייצית מזרזת נביטה של עצים ופרחים חדשים. בהרי גהט המערביים מקוקים מזוקנים מפזרים פירות עצים. קלאו בכיר, הגדול בקלאוניים מפיץ הרחק את זרעי הפירות ונאבק ביריביו. באפריקה ביער המיומבו העצים הנפוצים משמשים מזון לזחלים רעבים ובהמשך נאכלים בידי פילים אשר סוללים בהם נתיבים שלאורכם מגיעים אנטילופות ואחריהם זאבים טלואים שצדים אותם. ביערות הבאובב במדגסקר נראים למורים ואויבם העיקרי – הפוסה אשר עסוק בהזדווגות. בעוד זכר אחד מתאחד עם נקבה על העץ יריבים רבים מחכים על הקרקע לאורך הלילה, אז יוצאים למורים עכבריים לחפש טל דבש מכנימות עלים. בסוף הפרק נראית העיר צ’רנוביל אשר לאחר האסון מ-1986 השתלטו על אזורים רבים בה עצים ובעלי חיים לרבות אייל כרמל, סוסי בר וזאבים והפכו אותה פראית.
מתחת לקרח הים קיימים כמה מהלווייתנים הייחודיים ביותר של הפלנטה שלנו. צוות הפלנטה שלנו נאבק בתנאים הארקטיים כדי לצלם את הנרוול החמקמק.
שמי ג’ק האריס. הייתה לי ההזדמנות ללכת אל מאחורי הקלעים בסדרה החדשה של נטפליקס ו-WWF ‘הכוכב שלנו’. בסרט התיעודי הקצר הזה אני נוסע לקניה לפגוש את הצוות שמאחורי המצלמה ולחקור את הנושאים העומדים בפני שטחי עשב בכל רחבי העולם.
איך זה היה לצלם את הפלנטה שלנו בכמה מבתי הגידול המרוחקים בעולם? איך נלכדו הסצנות האינטימיות עם בעלי החיים הנדירים הללו? שמע מהקולנוענים עצמם ולמד כיצד הם עזרו לאנשים להיות יותר שקועים ומחוברים יותר לטבע.
מאחורי הקלעים: צוות הפלנטה שלנו גייס את המדען מאוניברסיטת אוקספורד, אנדרו הרן, לצלם את הנמר הענן החמקמק.
מבט מאחורי הקלעים של יוצרי הסדרה ‘הפלנטה שלנו’ כאשר הם מצלמים את אוסף הניבתנים הגדול ביותר בעולם. תנאי הצפיפות גורמים לחלקם ליפול מהצוק אליו טיפסו.
מאחורי הקלעים: הצלם אלכס וייל, שגדל על גדות שונית המחסום הגדולה, משתף בעצבונו את עדותו לאירוע הלבנת אלמוגים.
טונה כחולת סנפיר צולמה בעבר רק לעיתים נדירות. עם אוכלוסיה בירידה רצינית עקב דיג יתר, צפו כיצד הצוות צילם אותם בטבע.
זה פשוט. סיר דייוויד אטנבורו מסביר כיצד בני אדם יכולים לקחת אחריות על עתידנו ולהציל את כדור הארץ שלנו.
שתפו ברשתות החברתיות:
קבל התראה מזדמנת לתיבת הדוא”ל