מערכת Nirobox בקוסטה ריקה (צילום: Fluence)

פלואנס – טכנולוגיות לשימוש חוזר של מים ושפכים – שילוב בין קיימות ועסקים

נעם ילין

SmarTeam

פורסם בתאריך: 05/01/2018

פלואנס הינה חברה ציבורית הנסחרת בבורסה באוסטרליה (סימול FLC). היא תולדה של מיזוג בין חברת Emefcy הישראלית עם חברת RWL Water של איש העסקים רונלד לאודר. מוצרי החברה מאפשרים שימוש חוזר במים ושפכים והפיכתם למקורות אנרגיה, שתייה והשקיה. הפתרונות שהחברה מספקת נותנים מענה בר קיימא לצרכים קיומיים שהדרישה להם הולכת וגדלה.

פלואנס מפתחת, מייצרת, ומספקת פתרונות מודולריים מבוזרים לטיפול במים ובשפכים הפועלת בשוק שהיקפו כ-17 מיליארד דולר (ובנוסף השוק הכפרי בסין). פלואנס פועלת כיום בכ-70 מדינות ברחבי העולם ומעסיקה מעל ל-300 עובדים.

פתרונות להתפלת מים

פלואנס מספקת פתרונות להתפלת מים מליחים, כגון מי ים וכן מים ממקורות שונים כגון מי אקוויפר (מי תהום) הסובלים ממליחות גבוהה לקבלת מים איכותיים לשתייה. מערכות ההתפלה המודולריות באוסמוזה הפוכה של פלואנס הידועות בשמן המסחרי NIROBOX. מערכות אלה חסכוניות (מבחינת עלות) ומבחינה תשתיתית לעומת מתקני התפלה מסורתיים, צורכות כמות מינימלית של כימיקלים ומתאפיינות ביחס השבה גבוה במיוחד וכוללות בידוד המונע רעש לסביבה וזאת לאור העובדה שהן מותקנות בתוך מכולות. כך למשל הותקנו מערכות אלה (NIROBOX) בסביבה אקולוגית מחמירה במיוחד שהיא יער שימור אקולוגי בקוסטה ריקה.

מערכת Nirobox בקוסטה ריקה (צילום: Fluence)
מערכת Nirobox בקוסטה ריקה (צילום: Fluence)
 
מערכת Nirobox בקוסטה ריקה (צילום: Fluence)
מערכת Nirobox בקוסטה ריקה (צילום: Fluence)
מערכת Nirobox בקוסטה ריקה (צילום: Fluence)
 

פתרונות לטיפול במים בתעשיה

פלח שוק נוסף בו פעילה פלואנס הוא עולם התעשייה הצורכת כמויות גדולות של מים, דוגמת תחנות כח, תעשיית המכרות והתעשייה הכימית ועוד. פלואנס מספקת פתרונות טיפול במים עם יחס השבה גבוה במיוחד שהוא היחס בין כמות מי התוצר המותפלים לשימוש לכמות המים המטופלים. ככל שהיחס גבוה יותר המערכת יעילה יותר ומייצרת יותר מי תוצר (כלומר מים מטופלים לשתייה) ופחות רכז ושפכים לסילוק, עד לרמת של Zero Liquid Discharge שמשמעותו אפס פליטות נוזליות לסביבה, כלומר, מיצוי מלא של המים המטופלים וייצור של אפס שפכים לסילוק. זוהי הדרגה הגבוהה ביותר של טיפול בשפכים או במים ותופסת תאוצה בעיקר בשפכי תעשייה. בהתייחס למונח הזה כך שמדובר בכמעט 100% השבה באמצעות טכנולוגיות השבת אנרגיה מהמתקדמות בעולם לטיפול וטיהור מי שפכים תעשייתיים לצורך שימוש חוזר או להשקיה סביבתית בהתאם לתקנים סביבתיים מחמירים.

כך לדוגמא סיפקה פלואנס לתחנת הכוח התרמו-סולרית של חברת מגלים הממוקמת באשלים מתקני טיפול וטיהור מים מודולריים לטיפול במי השפכים התעשייתיים ומיחזורם. המערכות כוללות טיפול והשבה של מי הנקז ממגדלי הקירור ובכך מצמצמות את צריכת המים הטריים בתחנת הכוח. בכך נחסכות עלויות גבוהות של שימוש במים טריים וכן ניצול מקסימלי של משאבי המים הקיימים.

 

מתקני טיפול וטיהור מים בתחנת כוח תרמו-סולרית באשלים

טיפול בשפכים

מתקני טיפול וטיהור מים בתחנת כוח תרמו-סולרית באשלים
מתקני טיפול וטיהור מים בתחנת כוח תרמו-סולרית באשלים

פעילות עסקית נוספת של פלואנס היא בתחום הטיפול בשפכים שהוא שוק גדול וגדל וצורך אנרגיה רבה. החברה זיהתה את הבעייתיות בטיפול במי שפכים מוניציפליים מבוזרים ולפיכך פיתחה טיפול בשפכים המתבצע קרוב למקור, באיכות גבוהה, בצורה יעילה וללא ריח. החברה פיתחה מערכות בתחום זה מבוססות טכנולוגית ה-MABR – פתרון מודולרי חכם הארוז במכולה (Smart Packaged Plants) המהווה פתרון אידאלי לטיפול במי שפכים בכפרים, מושבים, עיירות קטנות, אתרי נופש, אתרים מרוחקים וכדומה. מי הקולחים היוצאים מהטיפול יכולים לשמש להשקיה ולחזרה בטוחה לטבע לים ולנהרות. כיום ישנם מספר אתרים הפועלים בטכנולוגית MABR ביניהם מכון טיהור שפכים היוגב בעמק יזרעאל ומכון טיהור שפכים באיי הבתולה בארה”ב.

מערכת ה-SUBRE MABR היא הדור הבא שנולד על רקע הצלחת טכנולוגית של מערכת ה-MABR והבנת השוק של מתקני טיהור שפכים עירוניים. פלואנס מאפשרת לשדרג את התפוקה של מתקן לטיהור שפכים ולטייב אותו ללא הגדלת השטח. מערכת ה- SUBRE היא בעצם מודולים גדולים של MABR המוכנסים לבריכות קיימות ומגדילות את התפוקה של הטיפול בשפכים. התוצאה – חסכון בעלויות הגדלת המתקן פיסית וטיוב הטיפול הקיים כפי שקורה בפרויקט במעיין צבי.

החברה חושבת קדימה לפיתוח ומציאת פתרונות נוספים לטיפול בנהרות ונחלים מזוהמים וכן הרחבת פעילות הפיכת שפכים לאנרגיה (Waste-to-Energy) באמצעות שימוש במי שפכים ליצירת אנרגיה לשימוש חוזר במפעל קיים. במסגרת זו הגדילה החברה את נתח שוק בתחום הזה באיטליה ובדרום אמריקה.

מערכת MABR לטיפול בשפכים במתקן היוגב
מערכת MABR לטיפול בשפכים במתקן היוגב

מובילות טכנולוגית – MABR

מערכת ה-MABR נולדה בחברת EMEFCY עוד לפני מיזוגה עם חברת המים של רולנד לאודר. היא באה כדי לפתור את חוסר היעילות (בזבוז אנרגיה) של המערכות הקיימות. ליבת המערכת היא ממברנה אטומה למים, אך עבירה מאוד לחמצן שבנויי כשרוול רחב ודק. את השרוול טובלים במים ובעזרת מאווררים מזרימים אליו את האוויר. השרוול נותר תמיד רווי חמצן ומאפשר לחיידקים להיצמד לשרוול ולבצע את הטיהור וזאת ביעילות אנרגטית גדולה ביותר. השדרוג הטכנולוגי של אמפסי בשלב הביולוגי מביא לצמצום משמעותי של עד 90% בצריכת החשמל, דבר שלו משמעות גדולה בעיקר בפרוייקטים באזורים מתפתחים בעולם (כפי שבא לידי ביטוי בחדירה האסטרטגית לסין).

יתרונות הטכנולוגיה באים לידי ביטוי גם בכמות קטנה יותר של בוצה בסיום התהליך, עלויות תפעול (חסכון של עד 50% בהשוואה למתקן הקונבנציונלי) נמוכות יותר וכוח אדם מצומצם שכן הבקרה פשוטה ואינה מצריכה פיקוח צמוד יומיומי. גם ההשקעה הראשונית נמוכה יותר מהשקעה ראשונית במתקנים קונבנציונליים, כי המערכת מגיעה בתוך מכולות בצורה מודולרית וקלות להפעלה. המשך פיתוח המערכת הביא לתצורה של C-MABR שהוא מתקן לטיהור שפכים ארוז במכולה המאפשר פתרון מהיר ומבוזר וקל לפריסה ותפעול. בנוסף פיתחה החברה טכנולוגיה הנקראת SUBRE שהיא מערכת לטיהור שפכים המשוקעת בתוך מתקן לטיהור שפכים, מייעלת את פעילותו וחוסכת עלויות תפעול רבות.

החדירה לסין:

בפברואר 2016 הכריזה ממשלת סין על תוכנית חומש, שאחד מיעדיה הוא הקמת מתקני טיהור שפכים בכל הכפרים בסין. מדובר בכ־450 מיליון איש שגרים בכפרים, שאין להם היום מתקני טיהור שפכים, והשפכים זורמים בצורה גולמית לנהרות. הנהרות הארוכים בסין צוברים זיהום לאורך אלפי קילומטרים עד לחוף המזרחי, אזור שבו הזיהום גבוה, והמים אינם ראויים לשימוש. לשוק הזה נכנסה פלואנס והוא בעל פוטנציאל של עשרות מיליארדי דולרים וזאת על מנת ליצור תשתית לטיהור השפכים בכל הכפרים,

המוצרים של פלואנס מותאמים בדיוק לשוק הסיני והם חסכוניים באנרגיה וקלים לתפעול שכן אין בסין תשתית של אספקת חשמל למאה אלף מתקני טיהור חדשים. הסינים קבעו תקן קולחין מאוד מחמיר שרק טכנולוגיות בודדות יכולות לעמוד בו, כולל זו של פלואנס. לצורך חדירה מסיבית לשוק הסיני הקימה פלואנס בסין מפעל גדול לייצור המערכת, הוקמו סניפים, גויס כוח אדם מיומן ונחתמו שותפויות אסטרטגיות עם חברות שיווק והפצה סיניות.

 

 

מפעל Fluence בסין
מפעל Fluence בסין
מפעל Fluence בסין
מפעל Fluence בסין

היתרונות בחברה הממוזגת Fluence (מיזוג חברת מים מובילה עם חברה לטיהור שפכים)

ביולי 2017 מוזגה חברת המים של רולנד לאודר ל-Emefcy ובכך נולדה חברת פלואנס. הרציונל במיזוג החברות נולד מחיבור מתבקש בין חברה שלה מכירות ויכולת שיווקית עם חברה שלה מובילות טכנולוגית וחדירה ראשונה לסין.

לחברה הממוזגת יתרונות רבים:

– מובילות טכנולוגית בזכות מוצרים ומערכות פורצות דרך המאפשרות לחברה למכור בכל העולם ולזכות החוזים משמעותיים הן בתחום ההתפלה והן בזכות טיהור השפכים.

– מערך מכירות גלובלי וחברות בנות בכל חמשת היבשות ונוכחות מול לקוחות רבים בשווקים מגוונים.

– צוות ניהולי מנוסה שיודע להוביל את החברה למכירות משמעותיות ולהיות גורם מוביל בשוק המערכות המבוזרות בעולם (הן בתחום ההתפלה והן טיהור שפכים).

הצלחות אחרונות

פלואנס מוכרת בהצלחה רבה בכל רחבי העולם. בחודשים האחרונים דיווחה החברה על ההסכמים הבאים:

1. חתימה על הסכם מסגרת לאספקת שישה מתקנים חכמים לטיפול בשפכים (C-MABR) המבוססים על טכנולוגיית ה- MABR עם השותף הסיני Jinzi Environmental Science and Technology. ההסכם כולל שישה מתקנים לטיפול בשפכים בתצורת מערכת מומכלת (C-MABR) המטפלת בין 600 ל-1,000 מ”ק ביום. המתקנים שהם חלק מהזמנה של מיליוני דולר רבים, יישלחו, יותקנו ויהיו מוכנים לתפעול במהלך שנת 2018.

2. הודעה על זכיה בחוזה עם Irotop, (חברה מובילה מאקוודור לעיבוד דגים) לטיהור מי שפכים במפעלי העיבוד ואריזה של הטונה והסרדינים. זכיה זו באה בעקבות חוזים נוספים באקוודור, איטליה, ברזיל וארגנטינה והיא מחזקת את מעמדה של פלואנס באספקת פתרונות מבוזרים חכמים לטיפול בשפכים תעשייתיים ללקוחות בינלאומיים בשווקי המזון וייצור משקאות.

3. חתימה על הסכם עם אוניברסיטת סטנפורד להתקנה, ניסוי, והערכה של טכנולוגית ה-MABR לטיפול בשפכים של החברה במרכז המחקר קודיגה באוניברסיטת סטאנפורד. יחידת ההדגמה בטכנולוגית MABR צפויה לעבוד בתחילת ינואר 2018 ובכך מוצגת מערכת ה-MABR בארצות הברית בכלל ובקליפורניה בפרט בה יש ביקוש גבוה לטכנולוגיות של טיפול בשפכים. ההסכם הוא המשכו של הסכם הבנות שנחתם בין הצדדים בתחילת 2017.

4. הודעה כי מפעל החברה בסין ייצר בהצלחה את מודול הראשון של ה-MABR. חלק מהייצור במפעל החדש מוקדש בלעדית להרכבת מודולים MABR בתוך מכולה על מנת לספק יחידות מוכללות Containerized Smart Packaged MABR – CMABR . היחידות הללו יאפשרו תהליך מהיר יותר של תקנה והטמעה באתר הלקוח ובכך הכרה מהירה בהכנסות. החברה מצפה לשלח את יחידות ה- MABR החכמות הללו לטיפול בשפכים באזורים הכפריים בסין, וכן בשווקים אחרים ברחבי העולם.

5. הודעה על זכיה בחוזה בהיקף של כ-1.5 מיליון יורו באמצעות חברה צרפתית Construction Grands Projects VINCI לאספקת 3 מערכות מוכללות להתפלת מים באי Mayotte. הזכייה הזו באה בעקבות זכיה קודמת למתקן התפלה בדרום אפריקה בהספק של 10,000 קוב ליום.

6. הודעה שהחברה נכנסת לשנת 2018 עם צבר עבודות חזק ביותר של כ-95 מיליון דולר מתוכם כ-75 מיליון דולר צפויים להפוך להכנסות ב-2018.

הנרי שרבה, מנכ”ל פלואנס אומר: “אנחנו פעילים בשווקים גלובליים בהם הביקוש למוצרים שלנו גדל כל הזמן. גודל ועומק הבעיות בתחום המים מייצרות לנו הזדמנויות עיסקיות רבות. משפחת המוצרים שלנו נותנת פתרונות יעילים וחסכוניים למים נקיים ולטיפול בשפכים מוניציפליים ותעשייתיים וכל זאת תוך שמירה קפדנית על איכות הסביבה”.

מקור: ‘SmarTeam’, נעם ילין

כתבות קשורות

שתפו ברשתות החברתיות:

Facebook
Twitter
קבל מידע מעניין

הירשם לניוזלטר

קבל התראה מזדמנת לתיבת הדוא”ל