פעיל בנושאי סביבה ומשבר האקלים. מתנדב בארגון 'Climate Reality Project' שהקים אל גור.
תאריך פרסום: 20/09/2021. עדכון אחרון 20/11/2021.
בחודשים האחרונים נחסמו תגובות שכתבתי לפוסטים בתואנה שהם “מפרים את כללי הקהילה” או “מפרים את הכללים שלנו בקשר לספאם”. כשראיתי שהמקרים מתרבים החלטתי לרכז את התגובות האלה לפי נושאים ולבקש מפייסבוק הסבר. ייתכן שהדבר נעוץ באלגוריתם שגוי וייתכן שמדובר במדיניות ויד מכוונת (שהרי שום דבר לא קורה בפייסבוק “במקרה”). התגובות שנפסלו על ידי פייסבוק מוצגות בהמשך.
כפעיל סביבתי שעוסק בעיקר בההתחממות הגלובלית ובמשבר האקלים, מרבית התגובות שלי עוסקות בנושאים אלה. השפה בה אני משתמש היא שפה נקייה, גם אם היא מלווה לעיתים בביקורת כלפי גורם או אדם אחר.
בחלק מהתגובות, אני חוזר על טקסטים שעשיתי בהם שימוש או שאני מפנה לכתבות או לפוסטים שהפניתי אליהם בעבר, אשר מכילים הרחבה בנושא לגביו התייחסתי. אין סיבה שכל תגובה שלי תיראה שונה מאחרת אם אני מתייחס לנושא מסויים יותר מפעם אחת, ולכן זה אינו “ספאם”. כך לדוגמה, אין סיבה שאקדיש זמן למי שמכחיש את ההשפעה שיש לאדם על ההתחממות הגלובלית, ולכן כאשר אני מגיב לכזה, התגובה תהיה דומה לתגובות שכתבתי בעבר, עם הפניה לאותם מקורות מידע.
בכל המקרים בהם קיבלתי מפייסבוק הודעה על דחיית התגובה והעלמתה מפני הגולשים האחרים, סימנתי את האפשרות “לא מסכים”, כדי שהבודקים של פייסבוק יבחנו אותה פעם נוספת, אבל מעולם לא קיבלתי התייחסות או עדכון מפייסבוק שנערכה בדיקה נוספת, ולבטח לא הודעה שלאחר בדיקה ההחלטה השתנתה והתגובה פורסמה.
לפיכך, ריכזתי כאן את צילומי המסך של התגובות שנדחו וקישור לתוכן שנחסם בכל אחת מהן. היה בכוונתי להעביר את הקישור הזה, עם אוסף התגובות שנדחו למחלקת התמיכה של פייסבוק, על פי ההנחיות המצויות בדף “אני לא חושב שפייסבוק הייתה צריכה להסיר את הפוסט שלי“, ובדף השלב הראשון הוא לבקר בדף התמיכה מתוך החשבון שלי בפייסבוק, ולאחר מכן לפעול על פי ההנחיות בדף “איך אוכל לערער בפני מועצת הפיקוח על החלטת התוכן של פייסבוק?“, אלא שמסתבר שפייסבוק לא מאפשרת לכל אחד לערער – ציטוט: “…אם התוכן שלך זכאי לערעור, תראה הודעה המכילה מספר סימוכין של מועצת הפיקוח. מספר סימוכין זה מתחיל באותיות “FB”, ואחריהן 8 מספרים ואותיות. אם אינך רואה הודעה זו, כרגע אינך זכאי לערער על ההחלטה בפני מועצת הפיקוח.”
מכיוון שלצד אף לא אחת מההתגובות שלי שנפסלו יש מספר סימוכין, הרי שכרגע אני אפילו לא יכול לערער על ההחלטה בפני פייסבוק או בפני “מועצת הפיקוח” שפייסבוק הקימה.
בשלב ראשון, פייסבוק צריכה לאשר את פרסום כל הפוסטים שלי, שפרסומם נפסל, אלא אם פייסבוק תחזור אלי ותראה לי שבעצם אי פרסום התגובה שכתבתי, פייסבוק הפכה את העולם לטוב יותר, בטוח יותר.
בשלב שני, על פייסבוק לבחון מה גרם לאלגוריתם על פיו נפסלים פוסטים ותגובות, לפסול את הפוסטים שלי ולשנות את האלגוריתם כך שאף אחד מהפוסטים האלה (ודומים להם), לא ייפסלו.
יש גם תובנה שמתגבשת, והיא רשומה בפרק ‘סיכום ומסקנות’, אחרי אוסף התגובות שנפסלו.
https://www.facebook.com/Gal.Yarok.Green.Wave/posts/374690710905219
https://13tv.co.il/item/news/the-system/season-05/episodes/season-5-episode-1-525794/
לרוב המוצרים שאנחנו קונים יש גם עלות חיצונית נסתרת, שאינה מגולמת במחירי המוצרים:
נגיד בנק ישראל אמיר ירון מזהיר: תוכנית האקלים חלקית, מחוררת ולא מספקת
נגיד בנק ישראל התייחס לתוכנית האקלים שאושרה היום על ידי הממשלה, ומציגה יעדים צנועים ביחס לעולם להפחתת פליטות הפחמן עד 2050 ● “יש להיערך לכך שעלולה להידרש האצה בתהליך הפחתת הפליטות מעבר למוצע היום. צעדים פתאומיים עלולים להשית על המשק עלויות גבוהות”
שני אשכנזי 25/7/21
הבוקר אישרה הממשלה את תוכנית “כלכלה דלת פחמן 2050”, שמטרתה ליישר קו עם מרבית המדינות בעולם ולהציג יעדים מתקדמים להפחתת פליטות הפחמן בכלכלה עד שנת 2050. לאורך הימים האחרונים, נמתחה ביקורת ערה של ארגוני הסביבה על כך שהתוכנית מציגה יעדים לא שאפתניים – ודאי ביחס לעולם, לצד מטרות עמומות ולא מחייבות ובהיעדר של תקצוב ליישום.
אך ביקורת משמעותית נשמעה דווקא סביב שולחן ישיבת הממשלה, רגע לפני אישור התוכנית וההודעות הנוצצות שנשלחו לעיתונות: נגיד בנק ישראל, פרופ’ אמיר ירון, הזהיר את הממשלה כי “יש להיערך לכך שעל רקע האצה לא צפויה בהשפעות ההתחממות הגלובלית, עלולה להידרש גם האצה בתהליך הפחתת הפליטות מעבר למוצע היום. חשוב שהגופים האמונים על הנושא ייערכו עם תוכניות חלופיות למקרה שסיכון זה יתממש, שכן צעדים פתאומיים עלולים להשית על המשק עלויות גבוהות”.
במילים אחרות, ירון מזהיר כי תוכנית לא שאפתנית תפגוש את ישראל בעתיד במצב שבו היא איננה ערוכה להתמודד עם מצבים שהייתה יכולה להתכונן אליהם מראש. דבר שידרוש ממנה להגדיל משמעותית את ההוצאה הממשלתית על טיפול בנזקי משבר האקלים והתאמת החיים המקומיים לזירה שבה אירועי אקלים קיצוניים הופכים תדירים יותר, ממושכים יותר וקיצוניים יותר – כפי שמראים המודלים המדעיים.
לפי ירון, התוכנית לשנת 2050 מחייבת הצבה של יעדים ל-2030 ובחינה, “כבר עתה”, של היתכנות להגעה ליעדים המוצעים לשנת 2030 – שלב אחד לפני הפיכת היעדים למחייבים. זאת, כאשר ייתכן שהיעדים של הממשלה לשנת 2030 להשקפתו של ירון הם שאפתניים מדי ביחס למצב בשטח, ובכדי שהם יתקיימו – נדרש צירוף הישגים וטכנולוגיות מורכב.
“ראוי להבהיר שיעדי המשנה הם מפת דרכים בלבד”
לפי ירון, התוכנית לשנת 2050 מחייבת הצבה של יעדים ל-2030, וכך גם בחינה, “כבר עתה”, של היתכנות להגעה ליעדים המוצעים לשנת 2030 – לפני הפיכת היעדים למחייבים. נזכיר, כי ישראל אכן לא עמדה ביעדי עבר שהציבה לעצמה במסגרת תוכניות אקלימיות. כך, למשל, השנה יוצרו פחות מ-6% מהחשמל באמצעי אנרגיה מתחדשת, חרף יעד ממשלתי של 10%. גם כעת, התוכנית המסתכלת קדימה לשנת 2050 קובעת קווים כלליים, אך איננה משרטטת מפת דרכים להגעה אליהם, ואיננה קובעת יעד לאנרגיה מתחדשת לשנת 2050 – אשר בלעדיו לא ניתן להשיג הפחתת פליטות משמעותית בפועל. יעד בנושא לא נקבע במסגרת ההחלטה שעברה היום, לבקשת משרד האנרגיה בראשות השרה קארין אלהרר, ולאור התנגדותו המסורתית של המשרד לכך. לפי משרד האנרגיה, צוות מיוחד יבחן את הדברים ויגבש יעד במהלך השנה.
יעדים ברורים, יכולים לספק יציבות למשק. ואכן, ירון מדגיש כי יציבות רגולטורית ארוכת טווח למשק האנרגיה, חשובה הן בהיבט האקלימי והן בהיבט הכלכלי, וכי נכון לעת עתה התוכנית שהוצגה היא הצהרת כוונות של הממשלה, אך היא נטולת יעדים קשיחים. לדבריו, “החלטת הממשלה היום כוללת מספר יעדי משנה להפחתת הפליטות לפי תחומי הפעילות ומקורות הפליטה תוך הגברת השימוש באנרגיות מתחדשות. יש ליעדים אלה חשיבות בכך שהם מהווים איתות למשק והבהרה לכל הנוגעים בדבר, הן בממשלה והן במגזר הפרטי, כי הפחתת הפליטות בהתאם ליעד דורשת פעולה רב-מימדית. עם זאת, היות וחלק ניכר מהפחתת הפליטות צפויה להתבסס לאורך זמן על פיתוחים טכנולוגיים שעדיין אינם קיימים, ראוי להבהיר שיעדי המשנה הם מפת דרכים בלבד, ולא מסגרת כמותית פרטנית קשיחה”.
עוד מדגיש ירון כי מפת דרכים לכלכלה דלת פחמן, מוטב יהיה אילו תעמוד בהלימה למנגנון תמחור פליטות גזי חממה שיופעל ויעלה בהדרגה, למשל על ידי אימוץ “מס פחמן”. לדבריו, “תמחור כזה יתמוך ביישום ההתאמות הנדרשות על ידי השוק, ויאפשר לציבור ולעסקים לבחור את ההתאמות היעילות ביותר לאורך זמן, ואת הטכנולוגיות שיסייעו להגיע ליעדים בעלות המשקית הנמוכה ביותר. על רקע אי-הוודאות לגבי סוגי ומאפייני הטכנולוגיות העתידיות שיאפשרו את הפחתת הפליטות, תמחור הפליטות הוא כלי שהשפעותיו הרחבות יוכלו להביא לתוצאה היעילה ביותר בהפחתת הפליטות לצד צמצום העלות המשקית של התהליך”. בתקציב המדינה הקרוב, הצהירו משרדי האוצר והגנת הסביבה כי יוצג מנגנון למיסוי פחמן, אך פרטיו טרם נמסרו לציבור.
מדוע מנגנון לתמחור פחמן הוא קטליזטור להצלחת התוכנית הממשלתית? כאשר ככל שישנם יעדים קשיחים, ככל שהם נשענים על טכנולוגיות עתידיות שאינן קיימות היום בנמצא – קשה לשרטט תמונה ברורה שמציגה היכן הכי יעיל ונדרש להפחית פליטות וכיצד. לפי אמיר, זוהי הסיבה שעדיף לתת לשוק לעשות זאת בהכוונה של תמחור פליטות, שניתן להתאים בהדרגה לפי הערכת ההתקדמות.
‘מותק בול באמצע’ היא קומדיה סאטירית המתרחשת במסדרונות הכנסת.
מותק מרדכי (גילי איצקוביץ), בת 24, פליטת ריאליטי שהפסידה בגמר “האח השורד הבא”, מקבלת הצעה להצטרף למפלגת מרכז בשם “בול באמצע” במקום 10 הלא ריאלי – ושוכחת מכל העניין כשהמפלגה זוכה ב-7 מנדטים בלבד. שנה לאחר הבחירות, אחרי ששלושה ח”כים מהמפלגה פורשים בנסיבות חשודות, מותק נכנסת לכנסת ומגלה עולם חדש וקשוח. מותק מרדכי, מגובה ב”סוכריות הזעם של מותק”, צבא העוקבות הנאמן שלה מימי האח השורד הבא”, תעבור מסלול חניכה פוליטי מפרך, תנחל ניצחונות ותבוסות, תשרוד בגידות, השפלות וחיסול פוליטי ותהפוך מול עינינו לפוליטיקאית מלאת עוצמה. 13 פרקים.
https://www.themarker.com/opinion/.premium.HIGHLIGHT-1.9858647
https://www.themarker.com/opinion/.premium.HIGHLIGHT-1.9858647
https://www.facebook.com/Gal.Yarok.Green.Wave/posts/390126026028354
אני זוכר את יונתן רושפלד סופר את הכסף ביד אחת ומוחה דמעות ביד שנייה, בכתבה שפורסמה בשנת 2010. ציטוט:
“רושפלד יצר השבוע תפריט שלם של מנות טונה, והוא מגיש אותו בשתי המסעדות שלו בתל-אביב (הרברט סמואל וטאפאס אחד העם.( בין השאר תמצאו בתפריט סשימי טונה בסגנון יפני, פסטה פיצ’י (שנראית כמו ניוקי שהשתגע) עם מעין תבשיל טונה מהיר של יין לבן, פלפלים ושום. יש גם טמאגו – חביתה יפנית, שבין שכבותיה מסתתרת טונה עם מיונז חרפרף, יש סטייקים של טונה שנחים על תפוחי אדמה מתובלים בסגנון הודי, וגם גספאצ’ו מעגבניות וחצילים שרופים שבאמצע מצויה טונה.
תגיד, זה נכון שיש התאוששות של הדגה באזור שלנו בזמן האחרון?
“התאוששות? הלוואי. כואב הלב לראות מה מצב הדגים בים התיכון. אם היו לי עוד שתיים-שלוש מסעדות, לא היו לי דגים להגיש בהן. כדי שהמצב ישתפר אנחנו צריכים להניח לים לתקופה של כמה חודשים.” מבולבלים? גם אנחנו. בעין אחת מבכה רושפלד את מצב הדגה בים התיכון, ובעין השנייה פוזל לעבר התור שישתרך, אינשאללה, מול מנות הטונה שלו. פעילי גרינפיס, מצידם, חדים הרבה יותר: “ספינה של גרינפיס משייטת בשבועות האחרונים בחופי הים התיכון, על מנת לשבש את ציד הטונות כחולות הסנפיר. הציד הזה מתבצע מעבר למכסות המותרות ולצערנו, אנחנו לא יכולים לעצור את הדיג לגמרי. לדעת מומחים וביולוגים ימיים, אם הציד יימשך בקצב הזה, בעוד פחות מ10- שנים תיכחד הטונה כחולת הסנפיר בכל העולם.”
ולסיום, הערת המערכת לקורא יונתן רושפלד: בגרינפיס סבורים, שעל מנת לאושש את מצב הטונה, יש להפסיק את הדיג כליל למשך כמה שנים.”
המלצת צפייה (חובת צפייה): הסרט Seaspiracy – על הנזק שהאדם גורם לאוקיינוסים ועל מה שצריך לעשות כדי לאפשר למערכות האקולוגיות הימיות להשתקם:
https://galyarok.co.il/seaspiracy-plastics-and-over-fishing-damages-marine-biosystems-0321/
זיהום הזפת בחופים – פשע סביבתי ופעמון התרעה:
https://galyarok.co.il/tar-pollution-on-beaches-environmental-crime-0221/
המלצת צפייה (חובת צפייה): הסרט Seaspiracy – על הנזק שהאדם גורם לאוקיינוסים ועל מה שצריך לעשות כדי לאפשר למערכות האקולוגיות הימיות להשתקם:
https://galyarok.co.il/seaspiracy-plastics-and-over-fishing-damages-marine-biosystems-0321/
מצרף את הגרף של ישראל, אבל אתה בודאי יודע שגורם הסיכון עדיין קיים ברחבי העולם , ובמיוחד גורמי הסיכון השורשיים (הפוסט שבקישור מלפני שנה). Yoav Yair
הוצגו לעיל מקרים רבים בהם פייסבוק פסלה תגובות שכתבתי בנושאים הקשורים בעיקר להתחממות הגלובלית ולהשלכותיה, למשבר האקלים, למשבר המים, למשבר האקולוגי, למשבר הים, ולעיתים ביקורת כנגד מקבלי החלטות שהחלטותיהם השגויות תשפענה לרעה על חיינו.
מה נדרש מפייסבוק?
א. פייסבוק צריכה לאשר את פרסום כל הפוסטים שלי, שפרסומם נפסל, אלא אם פייסבוק תחזור אלי ותראה לי שבעצם אי פרסום התגובה שכתבתי, פייסבוק הפכה את העולם לטוב יותר, בטוח יותר.
ב. על פייסבוק לבחון מה גרם לאלגוריתם על פיו נפסלים פוסטים ותגובות, לפסול את הפוסטים שלי ולשנות את האלגוריתם כך שאף אחד מהפוסטים האלה (ודומים להם), לא ייפסלו.
יש גם תובנה שמתגבשת כתוצאה מהחווייה האישית שלי ומדברים שאני קורא על פייסבוק – פייסבוק היא דוגמה לארגון שצבר ככל הנראה כח ועוצמה גדולים מדי, וככל שעוצמתו תגדל הוא עלול להפוך ל”משטרת מחשבות”. ייתכן שפייסבוק הינה גוף עוצמתי מדי, בעל כוח רב מדי, שהרגולטורים צריכים להגביל את כוחו ואולי לפרק אותו למרכיבים יותר קטנים.
שתפו ברשתות החברתיות:
קבל התראה מזדמנת לתיבת הדוא”ל