פעיל בארגון 'Climate Reality Project' שהקים אל גור.
פורסם בתאריך: 02/04/2021, עודכן 09/04/2021
במאי הסרט הוא עלי טבריזי. טבריזי חשב כי סרטו יתמקד בזיהום הפלסטיק, אך גילה בעיה חמורה בהרבה.
הסרט פותח בהתייחסות לבעיית הפלסטיק שמגיע לים ופוגע בבעלי החיים הימיים ובמערכות האקולוגיות (ולאחר מכן חוזר לצלחת שלנו דרך המזון שמגיע מהים). אבל אז מגלה הבמאי שמרבית הפלסטיק באוקיינוסים מקורה מרשתות דיג שהושלכו, ואז הוא מגיע לגילוי האמיתי של הסרט – הכחדה של היצורים הימיים כתוצאה מדיג מסחרי, חלקם נלכד ברשתות כשלל “אקראי” (ByCatch).
הסרט חושף את המתרחש באוקיינוסים ואת תעשיית הדיג בעולם. הסרט מציג תחזית לפיה עד שנת 2048, האוקיינוסים עלולים להיות ריקים מדגים אם שום דבר לא ישתנה, תהליך שגורם לא רק להידלדלות מקורות המזון אלא יפגע אנושות במערכות המאזנות את האקלים על פני כדור הארץ.
‘Seaspiracy’ מציג פתרון שיכול למנוע מהתחזיות הללו להתגשם – להפחית את צריכת הדגים, להגביל את הדיג ולתת לאוקיינוסים את ההזדמנות לשקם את עצמם.
זה מסוג הסרטים שאחרי צפייה בהם אתה שואל את עצמך אם יש טעם לפעול בנושאים הסביבתיים ולהקדיש לכך את מרבית זמננו הפנוי, אבל בסוף אתה מבין שאתה חייב להמשיך להיות אופטימי, ולהמשיך לפעול, כי אין לנו ברירה אחרת.
פרופ’ עדי וולפסון: הדוקו החדש של נטפליקס, Seaspiracy, הוא בהחלט סרט מטלטל. ולא מפני שהוא חושף פרטים שלא היו ידועים לכולם (את חלקם הכרתי יותר ואת חלקם פחות), אלא בעיקר מפני שהוא משרטט תמונה קוהרנטית של הסיפור העגום של האוקיינוסים והימים שלנו, של האנושות, של החיים שלנו כאן.
הסרט מנגיש בצורה יפה ופשוטה את המורכבות של הדברים – של הטבע ושל הטבע האנושי. את החשיבות של כל מין וזן במגוון המינים ובשרשראות המזון, את ההשפעה הביולוגית, הכימית, הפיזיקלית, האקולוגית והאקלימית (כן, אפילו השפעת תנועת הדגים על פיזור החום והחמצן בים) של כל פרט ופרט.
לא יהיו חיים בלי לוויתנים ודולפינים, לא יהיו חיים בלי כרישים, לא יהיו חיים בלי דגים בדרג 2, בדרג 3, וכד’, ובלי צמחי מים!!!
הוא ממחיש איך הכל מושפע ומשפיע, מהאדם על הים ועל ההתחממות הגלובלית ועד לים על ההתחממות הגלובלית ועל האדם. איך ארגוני סביבה, קרנות, פוליטקאים, ואנחנו, לא רוצים לדעת ולא רוצים לראות, או שיודעים ושותקים. והכל בפשטות, בגובה העיניים ובוידאוגרפיקה מרשימה.
אבל Seaspiracy הוא גם סרט מפחיד, שלא לומר מדכא, כי זה לא רק הפלסטיק (הקשים או הקשיות), וגם לא רק ציידי הלוויתנים והכרישים ביפן, זה אנחנו, כל אחת ואחד מאיתנו. מפני שהתשובה כל כך פשוטה וברורה לעין, ונדמה שאין לאן ללכת…
כשאני מנסה לנתח את הסרט הזה, אז לרגע נדמה כי אין באמת תהליך בר-קיימא, שכל מה שנעשה אין לו סיכוי. אבל בסופו של דבר הסרט הזה מעורר מחשבה, האם באמת כל מה שנותר הוא לשתות ולאכול כאילו אין מחר ואחרינו המבול?
זו סוגיה שאני מתלבט בה לא פעם כשאני נחשף ופועל בנושאים סביבתיים רבים, ולמרות כל זה אני עדיין אופטימי ומאמין שבידנו הדבר, או כמו שכתבתי בפסקה האחרונה בספר העיון שלי בתחום (“צריך לקיים” – פרדס, 2016): “האם אפשר להתקדם קדימה ובו-זמנית ללכת אחורה? והאם אחרי שנגסנו מפרי עץ הדעת יש דרך חזרה? יש שיאמרו שאימפריות כבר קמו ונפלו, ואחרים יאמרו שיכול להיות שהחברה האנושית תצטמצם, תשתנה או תיעלם, אבל רק אנחנו נוכל לבחור האם לומר בביטול: “אחרינו המבול” או לבחור לקחת אחריות, לנסות ולשנות. דבר אחד ברור, כדאי לשאול “מה יוצא לי מזה?”, אבל מוכרחים לזכור שהתשובה חייבת לחצות את הגבולות של “אני, כאן ועכשיו” ולהתייחס לרווח באופן רחב יותר, כי צריך לקיים!”
לצפייה בטריילר (קדימון) ביוטיוב: Seaspiracy | Official Trailer | Netflix
לצפייה בסרט באתר נטפליקס: Seaspiracy
כתבת הסביבה של 'גלובס'
שוק גידול הסלמון העולמי מוערך בכ-20 מיליארד דולר בשנה, וכעת הדוח מנסה לראשונה לכמת את הנזק העצום אך החמקמק שהוא גורם. מצד אחד, התעשייה הזו מציגה את עצמה כצומחת, רווחית ובת קיימא, ומצד שני היא גם הואשמה עד היום בנזקים עצומים – שטרם בוטאו במונחים כלכליים, אולי משום שברובם הם קשורים לנחלת הכלל הגלובלית (שמעטים רוצים ומסוגלים להגן עליה). הדוח מעריך את הנזקים האלה בסכום של כ-50 מיליארד דולר בשנים 2013-2019.
כלובי סלמון פוגעים בדגי סלמון בטבע, ומזהמים את הים. הזיהום לבדו גרם למדינות הספורות שבהן מתבצע גידול סלמון מסחרי נזקים של 4 מיליארד דולר מאז 2013.
כאשר מיליונים מהם בורחים מכלובי הגידול בתעשיית החקלאות הימית, הם מפיצים טפילים בקרב סלמוני הבר החיים בטבע, וכאשר הם מתרבים איתם, הם גורמים להם לפגמים גנטיים דורות קדימה, שכן הם שונים גנטית ולרוב מואבסים בהורמוני גדילה.
הפופולריות הגוברת של הסלמון אף גורמת לבעיה כלכלית ותזונתית במדינות מתפתחות. כחמישית מהתפיסה השנתית של דגי הבר בעולם, בהיקף של כ-18 מיליון טונות בשנה, משמשת לייצור קמח דגים ושמן דגים, שמתוכם כ-70% נמכרים לחוות דגים. הדבר פוגע גם באוכלוסיות של מדינות מתפתחות, ש”מלאי” הדגה שלהן מדולדל באינטנסיביות, כדי לאפשר צריכה מערבית של דגים טורפים מכלובים כמו סלמון.
מינים עיקריים כמו סרדינים במערב אפריקה סובלים כיום מדיג אינטנסיבי (“דיג יתר”) כדי להפוך לקמח דגים לפיטום דגי סלמון, וזה עלול להחמיר אם יתממשו תוכניות תעשיית הסלמון להמשיך להתרחב בשנים הקרובות. סקוטלנד לבדה מתכננת להכפיל את היקפי החקלאות הימית שלה עד 2030. מפטמי הסלמון יכלו להשתמש בשמנים שמופקים מאצות כמקור לאומגה 3 במקום בשמן דגים (מדגי בר), אך מעטים עושים זאת על פי הדוח.
סקוטלנד היא מהיצרניות הגדולות ביותר בעולם של דגי סלמון בכלובים – ענף ששווה כ-2 מיליארד ליש”ט בשנה. אלא שהעלויות במונחים סביבתיים בלבד מתקרבות לפי הדוח ל-1.4 מיליארד ליש”ט בשנים 2013-2019. שיעור תמותת הדגים בחוות הסלמון הסקוטיות זינק פי ארבעה תוך כ-20 שנה – מ-3% ב-2002 לכ-13.5% ב-2019. לפחות חמישית מהמתים נאכלים חיים על ידי כיני ים.
הדוח בחן גם את ענף גידול הסלמון בקנדה, נורבגיה (שצופה גידול של פי 5 עד 2050) וצ’ילה, היצרניות הגדולות האחרות בעולם – השתיים האחרונות מייצאות לישראל.
נמצא כי מתוך כלל העלויות הכרוכות בגידול דגים, כ-60% הוטלו על היצרנים, במיוחד בצורה של תמותת דגים ועלות הטיפול בכינים ים, אך כ-40% מהעלויות הוטלו על החברה (Society) בכללותה (בזיהום ודלדול הדגה בים).
השנה האחרונה, שנת הקורונה, הוכיחה יותר מתמיד כמה שכולנו קשורים, כשמשבר בריאותי גלובלי חמור פרץ בגלל שוק לממכר בעלי חיים לאכילה בסין.
מקור: ‘נזקי תעשיית הסלמון לסביבה נאמדים ב-50 מיליארד דולר‘, שני אשכנזי, ‘גלובס’ 03.04.2021
כתבת הסביבה של 'גלובס'
8/4/2021
לפני מספר ימים רמזה כוכבת הריאליטי הפופולרית קורטני קרדשיאן ל-115 מיליון עוקביה באינסטגרם כי לאחר שהפסיקה לאכול בשר, בקרוב היא עשויה לחתוך החוצה מהצלחת גם דגים ופירות ים. במעין רגע של הסכמה בין-דורית, היא הצטרפה לכוכב הרוק בריאן אדמס, שהפציר בעוקביו בטוויטר “לא לאכול דגים”.
באותו זמן, בצד השני של העולם, עדכנה רשת חנויות מכולת הונג קונגית כי תפסיק למכור דגים. הסיבה לכל המהלכים הללו היא סרט חדש של נטפליקס בשם “Seaspiracy”, שמצליח להכות גלים ברשת ומחוצה לה בשבועיים האחרונים.
עלי טבריזי, שיצר את הסרט יחד עם המפיק קיפ אנדרסן, התנדב בניקיון חופים מפלסטיק באנגליה, והפך מוטרד יותר מיום ליום. כמויות של פלסטיק חד פעמי נערמות בחופים ובים, בעלי החיים נהרגים, ולבני האדם לא מספיק אכפת.
טבריזי החליט לצלם סרט בנושא, ומהר מאוד גילה שהתעשייה המאיימת ביותר על החיים הימיים היא תעשיית הדייג. התעשייה הזו גורמת ל-50 מיליון כרישים ול-300 אלף לווייתנים ודולפינים בשנה להפוך ל’שלל לוואי’, מציבה צבי ים וחיות אחרות בסכנת הכחדה, ופוגעת באוקיינוסים באופן שמאיים לא רק על בעלי החיים, אלא גם על מארג המזון האנושי והיציבות הכלכלית של מדינות נחלשות.
ואי הפלסטיק באוקיינוס, שבו צפים בקבוקי משקה, צלחות חד פעמיות ושלל מוצרי פלסטיק? הוא מורכב בעיקרו מרשתות ופסולת דייג, שמתגלה גם בקיבתם של לווייתנים רבים שנשטפים מתים אל החוף.
הנה כמה נקודות מסקרנות בנוגע לסרט שהפך לשלישי בדירוג הפופולריות בנטפליקס, והצליח לסחוף אנשים ברחבי העולם ללמוד על תעשיית הדייג – ואולי אף לשנות את הרגלי התזונה שלהם.
הים הוא בית לכ-80% מהיצורים החיים בכוכב הלכת שלנו, והוא כיור הפחמן המשמעותי ביותר בעולם. כלומר, אם האמזונס הוא “הריאות הירוקות של כדור הארץ”, הים הוא ריאה כחולה משמעותית יותר, הסופגת פחמן וזיהום וממתנת את השפעות משבר האקלים. אם לא נגן על הים, לא נוכל להילחם במשבר האקלימי או בדעיכת המגוון הביולוגי.
אך תעשיית הדייג כוללת תופעות לוואי שקשה מאוד לפקח עליהן. למשל, ‘דילול’ אוכלוסיות הדולפינים ביפן כדי שאלו לא יתחרו עם בני האדם על ציד דגי הטונה, דייג יתר מסיבי המוביל לפגיעה גם ביכולת האוקיינוסים לספוג פחמן, ו’שלל לוואי’ של בעלי חיים הנתפס ברשתות הדייג הענקיות.
אם פעם דמיינו שדייג מתבצע כאשר יורדי ים שטים בספינה קטנה ומושים מהמים דגים, הסרט מציג את האמת הכואבת של תעשיית הענק המסחרית: שימוש במכמורות דייג עצומות, המורידות אל הים רשתות ענק. הרשתות האלה גורפות איתן גם צבי ים, כרישים, דולפינים ואלמוגים.
לפי הסרט, תעשיית הדייג מובילה ללכידת 2.7 טריליון דגים בשנה. דייג מכמורת משחית בכל שנה כמעט 16 טריליון דונם של רצפת האוקיינוסים, לעומת כ-100 מיליון דונם המושחתים בכל שנה ביבשה.
רק בחודש שעבר פורסם כי דייג מכמורות גם אחראי לפליטות פחמן מקרקעית הים בכמות העולה על פליטות הפחמן מהתחבורה האווירית הגלובלית. הוא לא רק מוחק מינים שלמים ומשמיד בתי גידול, אלא פוגע בכיור הפחמן החיוני שעליו נסמכים כלל החיים על כוכב הלכת שלנו.
האם ‘צרכנות מצפונית’ היא אפשרית? אם אתם מקפידים לקנות טונה עם סימון ‘בטוח לדולפינים’ או תווית של המועצה לשימור ימים, הסרט מטיל ספק באמיתות הסימונים הללו. כשנשאל מארק פאלמר, האחראי על תוכנית המעניקה סימוני ‘בטוח לדולפינים’ האם אכן שלומם מובטח, ענה שאיש לא יכול להבטיח זאת.
הים הוא זירה פרוצה למדי, ולמרות שבשטח ישנם משקיפים על סיפוני האניות, לדברי פאלמר “ניתן לשחד אותם, והם לא נמצאים באופן קבוע בים” (לאחר שפורסם הסרט, הוא טען כי דבריו הוצאו מהקשר).
רבים מהעוסקים בנושא סירבו להתראיין, ובהם גם המועצה לשימור ימים – ארגון לדייג “בר קיימא”. כשהיוצרים עקבו אחר הכסף, הם גילו כי 80% מהכנסות הארגון מגיעות מחלוקת תוויות לחברות מסחריות, וכי בין מקימיו ניתן למצוא קמעונאית מזון ענקית המשווקת פירות ים.
ב-seaspiracy יש כל מה שצריך כדי לייצר שובר קופות הוליוודי מוצלח: סיפורי היעלמות ורצח מסתוריים, כנופיות ששולטות באזורים מופקרים שעליהם איש לא מפקח, תאגידי ענק שמלבינים פגיעה חסרת תקדים בדולפינים וחיות ים באמצעות ארגוני סביבה ועבדות מודרנית.
הסרט שזור בנתונים מדעיים רבים, אך יש בו גם כמה שגיאות עובדתיות, והוא הצליח לעורר תגובות זועמות. אחת מהן היא שדייג מסיבי עלול להוביל לכך שבשנת 2048 לא יהיו דגים בים. ד”ר עמיקם בר גיל, ביולוג ימי וממקימי חברת ימוג’ה העוסקת במיקרו אצות, מסביר: “זו טענה לא נכונה, שמבוססת על מחקר שהופרך.
“הים הוא מערכת מורכבת מאוד, שמושפעת מגורמים כמו התחממות כדור הארץ, דייג מסיבי וזיהום פלסטיק. אם אנחנו פוגעים בדגים באזור מסוים, לא יהיה מי שיאכל את האצות, הן ישתלטו על שוניות אלמוגים, מינים שחיים בסביבת השונית ייעלמו, טורפים ייעלמו וכך אזור ימי שלם יהפוך למדבר.
“האם החיים בים ייעלמו? לא. אך קשה לחזות מה תהיה התוצאה אם התערבות האדם תמשיך כרגיל בניצול והרס של הסביבה הימית. עם זאת, למרות כמה אי דיוקים, הסרט מעלה לתודעה את החשיבות של הסביבה הימית, ויכול אולי לעורר שינוי”.
הסרט מציג תמונת רוחב מדאיגה וממשית של הנזק שמייצרת תעשיית ענק שלא יודעת שובע. הוא גם משקף את הפער הגדול בין הרצון של הצרכנים לשמור על כדור הארץ, לבין האפשרויות לעשות זאת בפועל בצריכה של מזון מן החי.
רבים מפחיתים בצריכת בשר הבקר ומגבירים את צריכת הדגים, מתוך מחשבה שטביעת הרגל של דייג נמוכה יותר. אך האקוסיסטם הימי מתפקד כמארג אחד. במילים אחרות: דמיינו שכדור הארץ הוא ספינת חלל ששטה בגלקסיה עם מערכת תחזוקת חיים. כמה אנשי צוות שאחראים לתחזוקת המערכת אפשר להרוג, ולקוות שהמערכת תמשיך לתפקד?
האם תעשיית ענק שהטבע הוא המטרה שלה יכולה להיות בת קיימא? חוות דייג מסחריות הניצבות בלב ים מסבות אף הן נזק למערכת האקולוגית – ועל כך הרחבנו בשבוע שעבר, בסקירה הנוגעת לתעשיית הסלמון. ד”ר בר גיל מציע, למשל, לחשוב על גידול דגים בבריכות יבשתיות. אך הנקודה המרכזית היא שמערכות אקולוגיות עדיין יכולות להתאושש, אם יופחת הניצול שלהן באופן משמעותי.
הדרך לעשות זאת היא ליצור שמורות ימיות גדולות מאוד, שבהן לא ניתן יהיה לדוג. כיום, 6.2% מהאזורים הימיים בעולם מוגנים, אך רק 0.5% מוגנים באופן אפקטיבי ובר פיקוח, ומרבית מדינות העולם לא פועלות כדי לשנות זאת.
השורה התחתונה בסרט מותירה את הכוח בידי הצרכן: להדיר רגליים מהתעשייה, ולא לצרוך דגים. זוהי בחירה בלתי אפשרית עבור מיליוני אנשים התלויים בדייג כתזונת חלבון יחידה, במדינות המתמודדות עם רעב, עוני ותת תזונה. אך הסרט מזמין את אלו המסוגלים לכך להסתכל למציאות בעיניים, ולחשוב מחדש על מערכת היחסים בין בני האדם לטבע.
מקור: שני אשכנזי, ‘גלובס‘.
מקור: דהמרקר, הגרדיאן
Bottom trawling releases as much carbon as air travel, landmark study finds. Dragging heavy nets across seabed disturbs marine sediments, world’s largest carbon sink, scientists report
שתפו ברשתות החברתיות:
קבל התראה מזדמנת לתיבת הדוא”ל