גז טבעי = גז מחצבים | מתאן

“משחקים עם האמת” בקשר לפליטת גז מתאן​

Picture of ערן שחורי

ערן שחורי

פעיל בנושאי סביבה ומשבר האקלים. מתנדב בארגון 'Climate Reality Project' שהקים אל גור.

פורסם בתאריך: 23/09/2021, עודכן 11/10/2021

תמר זנדברג, השרה להגנת הסביבה, כתבה במסגרת פוסט בפייסבוק שפרסמה ב-11/8/2021:

“אני רוצה לומר לכם.ן משהו על צמד המילים הנפוץ “גז טבעי”: הוא מדובר בתקשורת, הוא מושרש בתודעה הציבורית, וכך הוא מופיע גם במילון של האקדמיה ללשון עברית. אבל המונח הזה מביא לבלבול, ויוצר מצג שווא לפיו “גז טבעי” הוא מעין אנרגיה ירוקה ולא מזיקה. אז זהו, שזה לא נכון.

אין ספק ש”הגז הטבעי”, תערובת המבוססת בעיקרה על מתאן, הוא טבעי, במובן הזה שמקורו בטבע. אך כך גם הפחם, הנפט, פצלי השמן, ואפילו ציאניד. אך אף אחד לא מעלה בדעתו להצמיד למילה פחם את המילה “טבעי”.

האמת היא, שמתאן הוא לא פחות בעייתי מפחמן דו חמצני, ובמובנים מסוימים אף יותר. לפי פאנל מומחי האקלים של האו”ם, כשליש מההתחממות הגלובלית נובעת מפליטות מתאן. כך שמעבר לכך שתהליך השריפה שלו מייצר זיהום אוויר שמזיק לבריאות שלנו, בני האדם, הוא תורם תרומה שלילית משמעותית ביותר למשבר האקלים.

כשרה להגנת הסביבה, תפקידי הוא גם להשפיע על השיח המקצועי, התקשורתי והציבורי בנושא החשוב הזה. לכן פניתי לאקדמיה ללשון עברית בבקשה להחליף את המונח “גז טבעי” ל”גז מחצבים”, כפי שראוי שייקרא. הנחיתי גם את עובדי ועובדות המשרד להגנת הסביבה לעבור להשתמש במונח זה בכלל המסמכים הרשמיים וברשתות החברתיות.

כמו שברור לכולנו שפחם, נפט ופצלי שמן – הם כולם דלקים פוסיליים שמקורם אמנם טבעי, אך הליך השריפה והניצול שלהם פוגע בנו ובכדור הארץ, כך צריך להיות גם לגבי הגז. הגיע הזמן שנפסיק להלבין אותו ואת נזקיו, ונתייחס אליו כאל כל דלק פוסילי (מחצבתי) אחר.

ככה מתחיל שינוי.” (סוף ציטוט מהפוסט של השרה להגנת הסביבה).

גז טבעי = גז מחצבים | מתאן

אחד המגיבים השיב לה: “תמר, הבורות שלך היא הנזק הגדול. גז המתאן שמשמש לייצור חשמל אינו תורם מאומה לעליית ריכוז המתאן באטמוספירה, כי שורפים אותו…. הוא ה*דלק*!!! ” (סוף ציטוט).

תגובה של יונתן דובי לפוסט של תמר זנדברג לגבי מתאן

המגיב, שמחזיק בדעת מיעוט של מי שמתכחש לתרומת האדם להתחממות הגלובלית, היה צריך לדעת יותר על גז המתאן, כי הוא פרופסור לכימיה, אבל העדיף “לשכוח” את העובדות בקשר לתהליך הפקת הגז הפוסילי הקרוי “גז טבעי”, ועל תכונות המתאן כגז חממה. בשביל זה אנחנו כאן. נזכיר לו:

במהלך שרשרת ההפקה של גז טבעי נפלט גז החממה מתאן

גז החממה מתאן נפלט לכל אורך תהליך ההפקה, ולא רק בעת השימוש בו כחומר בעירה:

דו”ח הפאנל הבינלאומי לשינוי האקלים, IPCC, שנכתב על ידי 234 מדענים, מהבכירים בעולם, בתחום האקלים, קבע שריכוזי גז המתאן, המהווה את המרכיב העיקרי ב”גז הטבעי” (גז מחצבים, לפי המשרד להגנת הסביבה), עולים בתלילות באטמוספירה. למעשה, רמתם גבוהה מאי פעם בהיסטוריה האנושית.

פליטות המתאן מתעשיית האנרגיה נאמדות על פי סוכנות האנרגיה הבינלאומית בכ–8% מסך פליטות המתאן העולמיות, כולל הטבעיות ואלו שהן מעשה ידי אדם.

פליטות המתאן הבלתי־מוקדיות ממערכת ההולכה, חלוקה, הפקה ועיבוד של תשתיות הגז בישראל, נאמדו על ידי משרד האנרגיה בתחילת שנה זו ב–0.014% בלבד — נתון הנמוך פי 300 ויותר ביחס לממוצע המחקרים בארצות הברית. יתר על כן, אין בארץ כלל דיווחים על דליפות מתאן מהמפעלים המשתמשים בו. ואם לא די בכך, הרי שחברות הגז טוענות כי אין כלל דליפות מהבארות והצנרת הימית, שעה שמחקרים בארה”ב מלמדים כי הפליטות הללו מגיעות ל–0.3%–2.4%.

מחקרים בארה”ב מלמדים, כי דליפות המתאן לכל אורך שרשרת ההפקה־הולכה־חלוקה־אחסון־צריכה של גז המחצבים נאמדות ב–1.7%–7.1% (ממוצע מחקרים: 4.4%) ובמקרי קיצון מגיעים לכדי 20%. מחקרים אחרים מראים כי פליטות של 2.4%–3.2% ויותר מגז מחצבים, הופכות אותו למסוכן לאקלים יותר מאשר פחם. נראה שזה המצב כיום במדינות רבות ולא רק בארה”ב, אך אצלנו, במקום לקדם ייצור חשמל סולרי, ממירים את הפחם בגז, אף על פי שהנתונים מהעולם מלמדים כאמור שזו נבלה וזו טרפה מבחינה אקלימית.

בהשוואה לפחם, עצם שריפת הגז בתחנות כח אכן פחות מזהמת מקומית במונחים של זיהום אוויר וגזי חממה, אולם, כדי להפיק את הגז, יש צורך בשאיבתו מבאר הקידוח, תוך פחת גדול של גזים לרבות מתאן לאוויר וכן בתהליך זיקוק של הגז הגולמי שנשאב מבארות הגז, קרי הפרדתו למרכיביו הגזיים והנוזליים.

תהליך הזיקוק של הגז הינו תהליך מזהם ביותר, לרבות בחומרים מסרטנים בוודאות וחשודים כמסרטנים, בין אם הוא מתרחש בים או ביבשה.

תהליך הפקת הגז מזהם במיוחד כאשר האסדה אינה ממוקמת מעל המאגר וכאשר צינור ארוך מקשר ביניהם, בשל הצורך בהוספת חומרים נוגדי קפיאה לצנרת, חומרים רעילים שתהליך הפרדתם מהגז הגולמי לצורך מיחזורם, הינו מזהם עד למאד.

בהמשך התהליך, הובלת הגז בצינורות למרחקים ארוכים מביאה לאיבוד חלק ממנו ולפליטות גז מתאן מהמחברים, מההמדחסים ומהנשבים, דבר הגורם לפליטת מזהמים וגזי חממה נוספים לאוויר. פליטות אלו מייצרות נזק סביבתי ובריאותי עצום ותורמות משמעותית להתחממות כדור הארץ (בהמשך יובאו פרטים לגבי המתאן כגז חממה עוצמתי יותר מפחמן דו חמצני).

ועוד לא סיימנו. את המרכיב הנוזלי המופרד מהגז, מרכיב הקרוי קונדנסנט, מאחסנים במיכלים ומוליכים בצנרת (אשר בה יש פחת וגם בה קורות תקלות) אל בית הזיקוק. שם מבוצע תהליך הזיקוק של הנוזל, על מנת להפיק ממנו תזקיקים שונים, כגון דלק סילוני ועוד. במהלך האחסון והזיקוק, שוב נפלטים מזהמים (חלקם קרצינוגנים – מסרטנים בוודאות ואחרים חשודים כמסרטנים) ונפלטים גזי חממה המגבירים את אפקט החממה על כדור הארץ ובשל כך מחריפים את משבר האקלים.

מקור: שטרסלר, הגז הוא אנרגיית העבר (יוני ספיר, מדור הדעות ב’הארץ’, 21/9/2021).

מקור: ההתחממות הגלובלית – איך גז “טבעי” תורם להתחממות כדור הארץ?

חברת שברון בראש הרשימה של פליטות מתאן מבין מפיקות הגז והנפט
חברת שברון בראש הרשימה של פליטות מתאן מבין מפיקות הגז והנפט

מתאן הוא גז חממה גרוע פי עשרות מונים מפחמן דו חמצני

מתאן הוא גז חממה רב עוצמה. זמן הפירוק שלו מהיר יותר מזה של פחמן דו חמצני, ולכן הנזק שלו גדול יותר בטווח הקצר (20 שנה) לעומת הנזק לטווח הארוך (100 שנה). על פי הנשיונל ג’יאוגרפיק, מתאן חזק פי 28 יותר מפחמן דו חמצני בתרומתו להתחממות כדור הארץ בטווח זמן של 100 שנה וחזק ביותר מפי 80 במשך 20 שנה. דברים דומים ניתן לקרוא גם באתר של הסוכנות להגנת הסביבה של ארה”ב.

ציטוט מאתר הנשיונל ג’יאוגרפיק:

because methane is a potent greenhouse gas—about 28 times more powerful than carbon dioxide at warming the Earth, on a 100-year timescale, and more than 80 times more powerful over 20 years

Source: National Geographic 

ציטוט מאתר הסוכנות להגנת הסביבה של ארה”ב:

Methane (CH4) is estimated to have a GWP (Global Warming Potential) of 28–36 over 100 years. CH4 emitted today lasts about a decade on average, which is much less time than CO2. But CH4 also absorbs much more energy than CO2. The net effect of the shorter lifetime and higher energy absorption is reflected in the GWP. The CH4 GWP also accounts for some indirect effects, such as the fact that CH4 is a precursor to ozone, and ozone is itself a GHG.

Source: United States Environmental Protection Agency (EPA)

על פי דוח “פליטות מתאן ממגזר הנפט והגז הטבעי ושיטות מיטביות לכימות” שפורסם על ידי מכון נאמן, ההשפעה של עליית ריכוזי המתאן באטמוספירה היא כפולה – מצד אחד ישנה השפעה ישירה על התחממות כדור הארץ בגלל כושר הבליעה הגבוה יותר של קרינה אינפרה אדומה על ידי מתאן שהופכת לחום הנאגר קרוב לפני הקרקע. כמו כן לעליית ריכוז מתאן ישנה גם השפעה עקיפה על ההתחממות הנובעת מפעילות כימית באטמוספירה, כולל שרשרת תהליכי חמצון פוטוכימי התורמים ליצירת אוזון באטמוספירה התחתונה (טרופוספרה) ויצירת פד”ח ומים בסוף תהליך השרשרת.

מקדם ייחוס של מתאן כגז חממה ביחס לפחמן דו חמצני

לצורך השוואת השפעתם של גזי חממה שונים על אגירת חום באטמוספירה שמעל כדור הארץ ניתן מקדם ייחוס שערכו 1.0 ליחידת מסה של פחמן דו-חמצני (פד”ח). עבור גזים אחרים מחשבים מקדמים יחסיים המאפיינים את ההשפעה של יחידת מסה של גז חממה אחר לאורך תקופת זמן מוגדרת. ההשפעה היחסית של מתאן מובאת בטבלה 1 (המובאת להלן) עבור זמני ייחוס שונים. הטבלה מציגה מקדמים עבור ההשפעה הישירה של קליטת קרינת חום על ידי מתאן באטמוספירה, או השפעה מורחבת הכוללת גם את ההשפעות העקיפות הנובעות מבליעת קרינת חום על ידי תוצרי החמצון של מתאן (מים ואוזון). מקדם ההתחממות הגלובלית משמש כפקטור שבו מכפילים את מסת הפליטה של מתאן בכדי לחשב פליטה ביחידות של שווה ערך פחמן דו-חמצני (שווה ערך פחמן דו חמצני – פד”ח) אשר מאפשר סכימה משוקללת של סך פליטות גזי חממה ממקור או פעילות מסוימים.

היות ויש מספר מקדמי התחממות גלובלית עבור מתאן (טבלה 1) חשוב לציין בכל מסמך מהו המקדם שבו משתמשים לשקלול הסכימה. עבור מצאי פליטה המדווחים לארגונים בינלאומיים, המקדם המקובל כעת הוא 25 בהתאם להנחיות האו”ם למדינות מפותחות. זהו גם המקדם שבשימוש במערך הדיווח הוולונטרי של ישראל עמ’ 12-13 בדוח “פליטות מתאן ממגזר הנפט והגז הטבעי ושיטות מיטביות לכימות” שנכתב במכון נאמן. את הדוח כתבו וערכו: ד”ר מרים לב-און, ד”ר פרי לב-און, פרופ’ אופירה אילון, מעיין זרביב ציון. הדוח הוגש לד”ר סיניה נתניהו, מדענית ראשית, המשרד להגנת הסביבה, מאי 2016.

פליטות ישירות ולא ישירות של גז מתאן מכפיל השפעה על ההתחממות הגלובלית ביחס לפחמן דו חמצני
פליטות ישירות ולא ישירות של גז מתאן מכפיל השפעה על ההתחממות הגלובלית ביחס לפחמן דו חמצני

התייחסות למתאן בדוח IPCC

לפי דוח הפאנל הבין‑ממשלתי לשינוי האקלים (IPCC), גז פולט בממוצע יותר מפי עשרה פחמן דו-חמצני מאנרגיה סולארית, ופי 40 מאנרגיית רוח. בניגוד לגז, אנרגיה סולארית ורוח לא פולטות גז מתאן, שכפי שראינו לעיל, השפעתו הרסנית בהקשר של התחממות גלובלית.

מקור (מסמך לצפייה בגוגל דרייב): Technology-specific Cost and Performance Parameters

 

כמות המתאן שמייצרת פעילות האדם הגיעה לשיא היסטורי

“…כדי להתמודד עם הקשיים האלה, חברו יותר מ-90 מדענים מתחומי מחקר שונים תחת המטרייה של ארגון “פרויקט הפחמן העולמי” (Global Carbon Project).

באמצעות פיתוח של מודלים חישוביים חדשים, ביצוע מדידות אטמוספריות וחישוב היקפם של מאגרי מתאן יבשתיים, הצליחו החוקרים לייצר תמונה מפורטת של תרומתם של מקורות הפליטה השונים, טבעיים ומפעילות האדם, ושל השינוי בהיקף הפליטה של כל אחד מהם בעשר השנים עד 2017.

מהמחקר עולה כי האחראים הבלעדיים לעלייה בכמות המתאן שנפלטה ב-2017 לעומת הפליטה השנתית בעשור הקודם הם גורמים הקשורים לפעילות האדם, ובייחוד גידול בקר, הצטברות פסולת והפקה של גז טבעי. בעולם מצויות כיום כ-3.5 מיליארד פרות וחיות משק אחרות הפולטות מתאן כחלק מתהליך התסיסה במערכת העיכול שלהן, והן אחראיות לכחמישית מכלל פליטת המתאן בעולם. רוב פליטת המתאן מבקר מקורה בדרום אסיה, בדרום אמריקה ובאפריקה, בעוד שאירופה היא היבשת היחידה שנצפתה בה ירידה בפליטה זו, ככל הנראה הודות להפחתה במספר הפרות שהחקלאים מגדלים בשטחה, ובזכות מדיניות מתקדמת לטיפול בפסולת.

מקור: שיא בפליטת המתאן העולמית, מכון דוידסון, 16/8/2020.

מקורות הפליטה של מתאן

לחצו על התמונה להגדלה

האינפוגרפיקה נעשתה ע”י פרופ’ עדי וולפסון וכרמל הורוביץ.

מקור הנתונים: Estimated Global Anthropogenic Methane Emissions by Source 2010

התומכים בשימוש ב"גז טבעי" והניסיון למתג פחם כ"פחם נקי"

מיתוג הגז הטבעי כמקור אנרגיה “נקי” ע”י חברות הגז בישראל, מוכר ממקומות אחרים, ומוכר גם מההסטוריה של השימוש בפחם. בעלי אינטרסים שרצו לקדם את המשך שריפת הפחם ניסו למתג פחם כ”פחם נקי”, אף שאין דבר כזה “פחם נקי”. הנה כמה דוגמאות לפרסומות של ‘פחם נקי” מהעבר הלא רחוק:

Clean Coal. Cool.
"פחם נקי" | "Clean Coal" | ניקסון
"פחם נקי" | "Clean Coal" | America Power
"פחם נקי" | "Clean Coal Campaign"
"פחם נקי" | "Clean Coal a Politicianws definition"

לסיכום, הגיע הזמן שנפסיק “להלבין” את הגז הטבעי ואת נזקיו, ונתייחס אליו כאל כל דלק פוסילי (מחצבי) אחר.

כתבות קשורות

שתפו ברשתות החברתיות:

Facebook
Twitter
קבל מידע מעניין

הירשם לניוזלטר

קבל התראה מזדמנת לתיבת הדוא”ל