פעיל בנושאי סביבה ומשבר האקלים. מתנדב בארגון 'Climate Reality Project' שהקים אל גור.
תאריך פרסום: 29/10/2021
הסרטון הופק בהתנדבות על ידי פעילי אקלים.
אמא: סלעית פרידמן-בירן
נערה: טליה יצחקי
צילום: צופית דמרי
צולם בסטודיו נקודת אור – אלה פאוסט
תסריט: סלעית פרידמן-בירן וניר הורוביץ
עריכה: כרמל הורוביץ
מוזיקה:
One Hundred Strings-15074 by Secession Studios
Heartbeat by Argsound
הסרטון שבו אמא מתנצלת בפני ביתה המתבגרת שהיא לא ידעה (על ההתחממות הגלובלית שגרמה לשינוי האקלים שהוביל למשבר האקלים) “מתכתב” עם אחת מסצינות הסיום של סרטו של אל גור ‘אמת מטרידה’. באותה סצינה אומר אל גור למבוגרים, שהם צריכים לפעול עכשיו כדי שבעוד עשרים שנה הילדים שלהם לא ישאלו אותם: “הרי ידעתם, למה לא עשיתם שום דבר כדי למנוע את זה?”. זה, בעצם, היה המשפט שהפך אותי לפעיל אקלים, ומאוחר יותר למתנדב בארגון ‘Climate Reality’ שהקים אל גור.
הסרט ‘אמת מטרידה’ יצא בשנת 2006, אבל במשך שנים רבות היו בעלי אינטרס שניסו להטיל ספק במדע שהזהיר מהמשך ההתחממות הגלובלית שנובעת מהגידול המתמשך בפליטת גזי חממה שנובעת מפעילותם של בני האדם בהיקף שגרם לחציית הגבולות של המערכות שמאפשרות לאנושות להתקיים (גזי חממה שנפלטים לאטמוספירה כתוצאה משריפת דלקים פוסיליים, מתחבורה, מצריכה גדולה של בשר ובעיקר בשר בקר, מצריכת מוצרים שייצורם מצריך שימוש במשאבי כדור הארץ בכמות שעולה על קצב ההתחדשות הטבעית שלהם, ועוד). בקיצור, האנושות השתוללה ועכשיו היא חייבת לעצור, ורצוי שזה יהיה מהר ככל שניתן, אם היא רוצה להמשיך להתקיים.
בשנת 2018, הפאנל הבין-ממשלתי לשינויי אקלים פרסם דו”ח מיוחד – הניסיון הראשון של מדעני אקלים לכמת תקציב פחמן עולמי שנותר שיכול בהחלט לשמור על התחממות כדור הארץ מתחת ל-1.5ºC. בקיץ 2021 פרסם ה-IPCC דו”ח על הבסיס המדעי הפיזיקלי של שינויי האקלים, שכלל הערכות תקציב פחמן מעודכנות להגבלת ההתחממות הגלובלית ל-1.5ºC. בדוח זה העריכו חוקרי IPCC שהחל משנת 2020, בני אדם יכולים לשחרר 400Gt נוספים של פחמן לאטמוספירה ועדיין יש להם סיכוי של 67% להגביל את ההתחממות ל-1.5ºC (ראו דוח ipcc אוגוסט 2021, טבלה SMP.2, עמוד 39).
תאריך היעד של שעון האקלים מראה כמה זמן נותר לנו עד שתקציב הפחמן הזה יגמר, בהתחשב בכמות הפחמן שאנו ממשיכים לפלוט ברחבי העולם.
השעון ימשיך להציג את מספר השנים עד שיגיע לאפס. באותו מועד, תקציב הפחמן שלנו יחצה קו אדום (נוסף) והסבירות להשפעות אקלים עולמיות הרסניות תהיה גבוהה מאוד. עלינו לנקוט בפעולות מהירות והחלטיות כדי להפחית את פליטת גזי החממה העולמית לאפס במהירות האפשרית בתוך חלון זמן קצר.
הנתונים עבור המועד בו נחצה את אותו קו אדום, מגיעים ממכון המחקר מרקטור לשיתופי פעולה ושינויי אקלים. שעון הפחמן של מכון המחקר מניח קצב שנתי ממוצע של 42.2 Gt של פליטת פחמן על מנת לחשב את הזמן שנותר עד חציית הקו האדום. עם זאת, אם שיעורי הפליטות העולמיות ימשיכו לעלות, תקציב הפחמן שלנו יגמר עוד יותר מהר. אם נקצץ את קצב פליטת הפחמן העולמי, הזמן שנותר על השעון יתחיל לעלות.
חוקרי IPCC העריכו שהחל משנת 2020, בני אדם יכולים לשחרר 400Gt נוספים של פחמן לאטמוספירה ועדיין יש להם סיכוי של 67% להגביל את ההתחממות ל-1.5ºC (ראו דוח ipcc אוגוסט 2021, טבלה SMP.2, עמוד 39), כאן בתמונה:
דיבוב בעברית – גורי אלפי + כתוביות בעברית
נאום מעורר השראה של סר דיוויד אטנבורו בפתיחת פסגת מנהיגי העולם בוועידת האו”ם לשינויי אקלים 2021 (COP26). לתמליל המלא בעברית לחצו כאן
אנו מדמיינים שני תרחישים: איך החיים יכולים להיראות על פני כדור הארץ בשנת 2050 אם לא נעשה דבר ואיך החיים יכולים להיראות אם ננקוט פעולה, עכשיו.
צפו בסרטון כדי להציץ אל העתיד וכדי לגלות מה אתם יכולים לעשות כדי למנוע אסון אקלים עולמי.
עדיין יש תקווה.
ריכז וערך: ערן שחורי, פעיל בנושאי סביבה ומשבר האקלים. מתנדב בארגון ‘Climate Reality Project’ שהקים אל גור.
שתפו ברשתות החברתיות:
קבל התראה מזדמנת לתיבת הדוא”ל