לפני ניתוח קיבה של ציפור ים, לגילוי הפלסטיק שנמצא בתוכה | אוקיינוס של פלסטיק

מבצעי ניקיון חופים – להצטרף או לא להצטרף?

Picture of ערן שחורי

ערן שחורי

פעיל בנושאי סביבה ומשבר האקלים. מתנדב בארגון 'Climate Reality Project' שהקים אל גור.

פורסם בתאריך: 5/12/2021, עודכן בתאריך 10/12/2021.

מעת לעת מתקיימים מבצעי ניקיון חופים במקומות שונים בארץ, ולעיתים אף מבצעי ניקוי חופים כלל ארציים, כמו זה שהתקיים בחודש דצמבר 2021.
 
עולה שאלה אם נכון שקבוצה קטנה של אזרחים ש”אכפת להם”, תפטור מאחריות את הקבוצה הגדולה של אלו שמשאירים את הזבל שלהם במקומות בהם בילו ונהנו, או שבכך מנציחים את הבעייה, ולכן הפתרון הנכון הוא להשאיר את הזבל בחופים ובפארקים ולהגביר אכיפה ומתן קנסות.
 
כעיקרון, אני חושב שזה דבר שגוי שקבוצה קטנה לוקחת אחריות ועושה לאורך זמן בהתנדבות את “העבודה המלוכלכת” עבור הרבים, תרתי משמע. מבצעי ניקיון כאלה לא פותרים את בעיית השורש וככל הנראה אף מחריפים אותה. פעילות התנדבותית כזו אינה ברת קיימא והיא מעודדת את מי שמלכלך ומזהם להמשיך ללכלך ולזהם מבלי לקחת בחשבון את תוצאות מעשיו, ויש בכך אפילו להשליך על היבטים אחרים בהם רואים חוסר התחשבות של הפרט בזולת.
 
הדרך הנכונה היא חינוך ואכיפה עיקשת עד שמרבית האוכלוסייה תבין שעליה לקחת את הזבל שלה איתה כשהיא עוזבת מקום בילוי שנמצא ברשות הרבים, כדי להשאיר את המקום נקי עבור הזולת.
 
אבל לצורך קביעת עמדתי הסופית, חשבתי שיש לקחת בחשבון את אלו שאין להם קול בשולחן הדיונים, וחייהם מושפעים באופן מיידי מהלכלוך שאנשים משליכים בחופים ובמקומות הבילוי. לכן, הסרטון שלהלן היווה אצלי גורם בהחלטה, כיוון שאותם חלקי פלסטיק שנמצאים כבר קרוב לשפת הים ועתידים להיכנס אליו בתוך זמן לא רב, עלולים לגרום נזק לסביבה הימית, כמו לציפור שבסרטון, ולכן העמדה שלי היא שמי שמעוניין להשתתף במבצעים האלה, שישתתף, אבל יחד עם זאת יש לדרוש מהרשויות הרלבנטיות לערוך מסעות הסברה בקשר להשלכת פסולת ברשות הרבים; לתת להם את ההקשר הסביבתי הרחב ואת הנזק שחוזר לאדם (גם לאדם המשליך ולמשפחתו), ולצד זאת, ובלי קשר לקיומם של מסעות הסברה כאלה (שדורשים הכנות, תקציבים, וחזרתיות), יש להוציא פקחים ולאכוף את האיסור להשלכת פסולת בחופי הים ובטבע.

קטע באורך שתי דקות מהסרט ‘אוקיינוס מפלסטיק’ (2016):

מקור: ‘יוטיוב

התמונה הגדולה

לשימוש בפלסטיק יתרונות רבים, אך לצד היתרונות יש גם נזקים גדולים לאדם, שפורטו, בין השאר כאן.

הסרטון מציג את תכולת הקיבה של ציפור שמתה מרעב כי הקיבה שלה היתה מלאה בפלסטיק אותו אכלה במהלך חייה כך שהקיבה לא היתה יכולה לקלוט מזון אמיתי.

חלקכם יצקצקו בלשונם ויחשבו: “זו בסך הכל ציפור מסכנה”, אבל אם תסתכלו על התמונה הגדולה, גם מנקודת הראות האגואיסטית שלכם, הציפור הזו היא חלק משרשרת מזון במערך אקולוגי שמשרת גם את האדם, ולכן גם מותה של הציפור הזו (וציפורים אחרות, וחיות אחרות) כתוצאה מאכילת פלסטיק שהגיע לאוקיינוס בגללנו, צריך להדאיג אותנו. אנחנו פשוט לא יודעים איזה בורג שיתקלקל, יגרום לכל המכונה האקולוגית לקרוס, ואז כולנו נקרוס איתה, כי הכל קשור בהכל.

לכן, צריך לנסות להפחית את השימוש בפלסטיק, ודאי את השימוש בפלסטיק החד פעמי, ולאחר השימוש הראשוני יש לעשות בו שימוש חוזר ככל שניתן או לזרוק אותו לפחי מיחזור.

להגדלה, לחצו על התמונה. לסגירת ההגדלה לחץ על הסימול X בצד שמאל למעלה.

קיבה של ציפור ים מלאה בפסולת פלסטיק | אוקיינוס של פלסטיק
קיבה של ציפור ים מלאה בפסולת פלסטיק | אוקיינוס של פלסטיק
פסולת פלסטיק שנמצאה בקיבה של ציפור ים | אוקיינוס של פלסטיק
פסולת פלסטיק שנמצאה בקיבה של ציפור ים | אוקיינוס של פלסטיק

תמונה מהשטח - כך נראים חלקיקי הפלסטיק בחוף

ליאת צבי שיתפה בפוסט בפייסבוק:

“אתמול השתתפנו בניקוי חוף בת גלים בחיפה. המיקרו פלסטיק נוכח בכל מילימטר של החוף. מדובר בחלקי פלסטיק שנשחק ומתפרק לחלקיקים שחודרים למים ובעלי החיים בים.

הערך של הניקוי אינו בכמות הזבל שהצלחנו להוציא אלא בחוויה של האיסוף והגילוי של מה מגיע אל החופים: בדלי סיגריות, קשים, שקיות, חכות דייגים ועוד סוגי זבל ועדיין גושי זפת שהים ממשיך לפלוט. הפתיעה אותי כמות הגלעינים שמצאנו. כל מה שאנחנו משתמשים בו וצורכים נשאר במערכת שאנו חיים בה ואם לא נפסיק להזרים עוד פלסטיק וזבל אליה, לא יעזור שננקה, זה כאן להשאר.”

להגדלה, לחצו על התמונה. לסגירת ההגדלה לחץ על הסימול X בצד שמאל למעלה.

חלקי פלסטיק בחוף בת גלים בחיפה | צילמה ליאת צבי
חלקי פלסטיק בחוף בת גלים בחיפה | צילמה ליאת צבי

דיון: האם על החרדים לעסוק יותר בנושאים סביבתיים?

במסגרת התוכנית “על הקצה” ברדיו החרדי “קול ברמה”, התקיים דיון בעקבות שינוי החוק שהעלה מאוד את מחיר הכלים החד פעמיים. הדיון היה מעניין, כיוון שהוא החל בשיחה על השימוש בכלים חד פעמיים אצל החרדים, אבל התפתח לדיון רחב יותר באשר ליחסם של החרדים לאיכות הסביבה.

האזינו

מאת: ערן שחורי, פעיל בנושאי סביבה ומשבר האקלים. מתנדב בארגון ‘Climate Reality Project’ שהקים אל גור.

כתבות קשורות

שתפו ברשתות החברתיות:

Facebook
Twitter
קבל מידע מעניין

הירשם לניוזלטר

קבל התראה מזדמנת לתיבת הדוא”ל