מדריך להצהרות סביבתיות מהימנות, מניעת התיירקקות | המשרד להגנת הסביבה | הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן | כריכה

מדריך להצהרות סביבתיות מהימנות – מניעת התיירקקות (גרינווש)

תמונה של ערן שחורי
ערן שחורי

פעיל בנושאי סביבה ומשבר האקלים. חבר במטה חירום אקלימי אקולוגי שמקדם חקיקת חוק אקלימי אקולוגי. מתנדב בארגון 'Climate Reality Project' שהקים אל גור.

תאריך פרסום: 3/2/2022. הקטעים מצוטטים מהמדריך שפורסם ע”י המשרד להגנת הסביבה והרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן בחודש פברואר 2014.

תוכן עניינים

מדריך להצהרות סביבתיות מהימנות

מניעת התיירקקות – Greenwash

המשרד להגנת הסביבה והרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן – פברואר 2014

מהי תופעת ההתיירקקות ומהן הבעיות הנובעות ממנה

תופעת ההִתְיַירְקְקוּת (Greenwash) מתארת מצב של יצירת מצג שווא בנוגע לתועלת הסביבתית של מוצר או שירות באמצעות שימוש בהצהרה סביבתית שאינה מהימנה.

התיירקקות יכולה להיעשות לצורך שיווק של מוצרים ושירותים, ליצירת תדמית של אדם או חברה או לשם גריפת הון פוליטי. המכנה המשותף לכל אלו הוא הפער בין התכונות המיוחסות ליצרן או ליבואן, למוצר או לשירות לבין ביצועיו הסביבתיים בפועל.

מדריך להצהרות סביבתיות מהימנות, מניעת התיירקקות | המשרד להגנת הסביבה | הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן | כריכה

הקדמה למדריך להצהרות סביבתיות מהימנות – מניעת התיירקקות

“במהלך השנים האחרונות אנו עדים לתופעה הולכת וגוברת של יצרנים אשר משווקים את מוצריהם כ”ירוקים” או כ”ידידותיים לסביבה”. היום אפשר כבר לומר בוודאות כי יצרנים ומשווקים הפנימו היטב את היתרונות הרבים הגלומים בפנייה לקהל יעד בעל מודעות סביבתית, שאף נכון לעתים לשלם יותר בעבור מוצר הנחשב “ירוק”.

סקירה קצרה של מצב הדברים בישראל מעידה כי השוק “הירוק” מתנהל כ”שטח הפקר”, וכי תופעת ההתיירקקות (Greenwash) נפוצה ביותר. יצרנים רבים מבליטים יתרונות סביבתיים חלקיים תוך הסתרת חסרונות בולטים אחרים מהצרכן ומשווקים לציבור מוצרים ושירותים המתוארים באופן מוקצן או עמום כ”ידידותיים לסביבה” מבלי שניתן להוכיח זאת, ובפועל הם מבלבלים את הציבור.

על מנת להתמודד עם תופעה זו יזם המשרד להגנת הסביבה בראשותי את פרסומו של מדריך זה להצהרות סביבתיות מהימנות, וכך לראשונה מדינת ישראל מצטרפת לשורה הראשונה של מדינות אשר מכירות בתופעה ופועלות לשם מיגורה.”

“עם כניסתי לתפקיד הודעתי כי לא אאפשר לחברות לשאת את שם הירוק לשווא, ואנו פועלים בכל דרך על מנת להבטיח זאת. אין לי ספק כי המדריך מהווה צעד משמעותי וחשוב לקידום שוק הוגן, שבו כל הצדדים המעורבים יוצאים נשכרים. כולי תקווה שיוזמה זו תתווה את הדרך לפרסום מהימן בעל ערך ממשי לצרכנים וליצרנים כאחד.”

עמיר פרץ, השר להגנת הסביבה, פברואר 2014

דבר הממונה על הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן
“נוכח הגידול בביקוש של הצרכנים למוצרים ולשירותים “ירוקים” מחד גיסא והגידול בהיצע של מוצרים ושירותים אלו מאידך גיסא אנו עדים לתאוצה שהתופעה של התיירקקות הולכת ותופסת. מדריך זה נועד לעודד את השימוש בהצהרות סביבתיות מהימנות בשיווק של מוצרים ושירותים, לספק הכוונה נורמטיבית לעוסקים על ידי התוויית העקרונות והכללים לניסוח הצהרות סביבתיות ולמנוע הטעיה של ציבור הצרכנים עקב שימוש לא ראוי בהצהרות סביבתיות. אני מקווה שהמידע במדריך זה יסייע לציבור הצרכנים להבין מהו מוצר “ירוק” או שירות “ירוק” ולהכיר את המונחים ואת הקריטריונים הרלוונטיים במטרה למנוע אפשרות של הטעיה וחוסר בהירות וכן שהמידע יאפשר קנייה נבונה ומושכלת.”

חוק הגנת הצרכן

מטרת מדריך זה היא לעודד את השימוש בהצהרות סביבתיות מהימנות בשיווק מוצרים ושירותים

חוק הגנת הצרכן – חוק הגנת הצרכן, התשמ”א 1981 מבטא את הצורך להסדיר את היחסים שבין העוסק לצרכן באופן שונה מהנהוג בחוקי החוזים הכלליים מתוך הכרה בנחיתות הצרכן בעסקאות אלו. צרכן כהגדרתו בחוק הוא מי שרוכש מוצרים או שירותים לשימוש אישי, ביתי או משפחתי מעוסק במהלך עיסוקו.

סעיף 2 מונה רשימה לא סגורה של פרטים מהותיים לעסקה, כגון כמות וסוג הנכס או השירות, מחיר העסקה, מועד האספקה, מקום ייצור הנכס ועוד. הצהרה סביבתית אינה חלק מרשימת הפרטים המהותיים הללו. ואולם, כאמור, רשימה זו אינה סגורה, ומאחר וכיום יותר ויותר צרכנים מבססים את קנייתם על הצהרות סביבתיות אפשר לראות בהצהרה סביבתית פרט מהותי בעסקה, על כן שימוש בהצהרות סביבתיות לא מהימנות פוגע ביכולתו של הצרכן לקבל החלטה מודעת בנוגע לעסקה ומהווה הפרה על חוק הגנת הצרכן.

סוגי ההצהרות שבהן המדריך עוסק

את ההצהרות הסביבתיות הנפוצות כיום אפשר לחלק לשתי קבוצות: הצהרות ממוקדות והצהרות גורפות. הצהרות ממוקדות הן הצהרות המתארות תכונה מסוימת או תועלת מוגדרת; לדוגמה, מוצר העשוי מחומר ממוחזר, מוצר מתכלה, מוצר חסכוני בצריכת אנרגיה ועוד. הצהרות גורפות לעומת זאת מייחסות תכונות או תועלות לא מוגדרות למוצר או לשירות כמכלול; לדוגמה, “ידידותי לסביבה”, “אקולוגי”, “ידידותי לכדור הארץ”, “ירוק” ועוד.

הצהרות גורפות – הצהרות גורפות לרוב אינן רלוונטיות למוצר או לשירות, שכן המסר המועבר בהן אינו ממוקד, אינו בהיר ואינו ניתן לאימות. הצהרות סביבתיות גורפות מאפשרות מרחב גדול מדי של פרשנות ומגוון רחב מדי של משמעויות לאותה “תועלת סביבתית”. במקרים רבים הצהרות מסוג זה עלולות להעביר את המסר לפיו למוצר, לאריזה או לשירות יש יתרונות סביבתיים ספציפיים מרחיקי לכת, או לחלופין שלמוצרים ולשירותים אלה אין כלל השפעות סביבתיות שליליות. מכיוון שלא סביר שמשווק או יצרן יוכלו להתחייב על כלל ההשפעות הסביבתיות הישירות והחיצוניות של המוצר על הסביבה, יש להימנע משימוש בהצהרות
סביבתיות גורפות.

הצהרות ממוקדות – לצד עקרונות כלליים להצהרה סביבתית נקבעו עקרונות ברורים להצהרות סביבתיות ממוקדות הנוגעות לעקרונות ספציפיים של שימוש. עקרונות אלה מבוססים בעיקר על תקנים ועל סטנדרטים הקיימים בתחומים והרלוונטיים לטענות הסביבתיות הממוקדות וכן על העקרונות המפורטים בפרק 7 לתקן ISO 14021.

רשימת ההצהרות הממוקדות במדריך בשלב זה כוללת הגדרות למושגים: מתכלה, פריק ביולוגית, מכיל חומר ממוחזר, מופחת פסולת, מיועד לשימוש חוזר ובנייה ירוקה.

לכל אחת מן ההצהרות הממוקדות נקבעו הגדרות, תנאים שבהם היצרן צריך לעמוד כדי להיות רשאי להשתמש בהצהרה, דרישות לבדיקה המקצועית שעליו לערוך ודרישות לסימון על גבי האריזה.

שימוש במושגים שצויינו לעיל באופן שאינו עומד בהוראות מסמך זה, עלול לגרום להטעיית צרכנים.

מדריך להצהרות סביבתיות מהימנות - מניעת התיירקקות - Greenwash | הטעיית צרכנים
מדריך להצהרות סביבתיות מהימנות - מניעת התיירקקות - Greenwash | הטעיית צרכנים
דוגמה – שימוש בתכונה “ידידותי לסביבה”

משווק מפרסם בקבוק שתייה אשר בגרסתו המחודשת שיעור הפלסטיק בו מופחת ב-25% משיעור הפלסטיק שהיה בגרסת הבקבוק הקודמת.

הצהרה מטעה – המשווק פרסם את גרסתו החדשה של המוצר כמוצר הארוז בבקבוק “ידידותי לסביבה יותר מבקבוקים אחרים בשוק”. מכיוון שהמשווק אינו יכול למדוד את מידת “הידידותיות לסביבה” של המוצר שלו, וכן אינו יכול להשוות מידה זו אל מידת “הידידותיות לסביבה” של מוצרים מתחרים, אזי מדובר בהצהרה עמומה שעלולה להטעות את הציבור.

כדי להימנע מהטעיה על המשווק לציין על הבקבוק את הפעולה הספציפית שאפשר לייחס למוצרו החדש: “בבקבוק זה הופחתה כמות הפסולת, שכן שיעור הפלסטיק בבקבוק זה הוא 25% פחות מבגרסתו הקודמת”.

מאחר שכל אמירה גורפת צריכה להיות מגובה בהוכחה גורפת, על היצרן / המשווק להימנע משימוש בהצהרות גורפות.

מדריך להצהרות סביבתיות מהימנות - מניעת התיירקקות - Greenwash | ידידותי לסביבה דוגמה

ניסוח הצהרה סביבתית מהימנה

על מנת לנסח הצהרה מהימנה ולהימנע מהטעיה יש להקפיד על שלושה עקרונות מרכזיים:

1. רלוונטיות
2. בהירות ודיוק
3. יכולת אימות

כל אחד משלושת העקרונות הנזכרים לעיל מבוסס על שורה של כללים שעליהם צריך לתת את הדעת בעת ניסוח ההצהרה. חשוב לציין כי אף שהעקרונות מוצגים בנפרד, השימוש בהם צריך להיעשות כמקשה אחת. כל הצהרה סביבתית צריכה להיבחן לאורם של כל שלושת העקרונות והכללים המפורטים ולא להיות מוגבלת לעיקרון מסוים או לכלל ספציפי.

הצהרה רלוונטית – כדי להיות רלוונטית ההצהרה צריכה להיות בעלת תועלת סביבתית ממשית. השלב הראשון הנדרש לשם ניסוח הצהרה באופן רלוונטי הוא הבנת מכלול ההשפעות הסביבתיות של המוצר לאורך חייו. הסתכלות על מכלול ההשפעות הסביבתיות אינה מחייבת בהכרח ניתוח מחזור חיים מלא (life cycle analysis), אלא זיהוי של מוקדי ההשפעה העיקריים הנובעים מהמוצר לאורך חייו.

יש להקפיד על הנקודות המפורטות להלן להבטחת הרלוונטיות: יש לוודא מתן ערך מוסף ממשי ומהותי לסביבה; יש לוודא כי קיימת רלוונטיות למקום המכירה והשימוש ולאופן השימוש במוצר; אין לטעון הצהרה סביבתית, אם התועלת נובעת אך ורק מעמידה בדרישות המינימום של הוראות על פי כל דין; יש להימנע מציון תועלת בעלת חשיבות זניחה; יש להקפיד על תועלת ייחודית; לבסוף יש לעדכן את ההצהרות בהתאם לשינויים.

בהירות ודיוק – הצהרה צריכה להיות מנוסחת באופן מדויק וברור כך שהצרכן יוכל להבין את כוונתה. הצהרות שניתן לפרש בכמה אופנים או ניסוחים שאינם מציגים את התועלת הסביבתית של המוצר בצורה מדויקת, עשויים להטעות.

יש להקפיד על הנקודות המפורטות להלן להבטחת הבהירות והדיוק: יש לעשות שימוש ראוי בהסברים נלווים; יש להקפיד על ניסוח מדויק ועל שימוש בשפה פשוטה וברורה; יש לשמור על טיעון פרופורציונלי; אם נערכת השוואה, יש להבהיר בדיוק מהו הבסיס להשוואה; יש להבהיר אם ההצהרה נוגעת למוצר כולו או לאריזתו; יש להימנע משימוש בהצהרות רבות להעברת מסר יחיד; יש להימנע מרמיזה או מדמיון להסמכה הניתנת על ידי גוף שלישי, אם לא ניתנה פועל; בעת שימוש באמצעים גרפיים יש להתייחס לכל הכללים הרלוונטיים להצהרות מילוליות.

יכולת אימות – ההצהרות הסביבתיות צריכות להיות מבוססות ומוכחות. עוד טרם פרסום ההצהרה יש לבחון את הנאמר בה באמצעים מקובלים תוך תיעוד מלא ושמירת המסמכים לצורכי אימות עתידי. יש להקפיד על הנקודות המפורטות להלן כדי להבטיח יכולת אימות:

• יש לבחור בשיטת אימות מהימנה;

• יש לשמור על המידע נגיש וזמין;

• יש להקפיד על מתן כל האינפורמציה הנדרשת לשם הבנת ההצהרה.

ניתוח מחזור חיים (LCA – life cycle assessment)

ניתוח מחזור חיים מיועד לזהות מהן התופעות הסביבתיות הנובעות ממוצר או משירות לאורך כל מחזור חייו.

הבדיקה מבוססת על ניתוח התשומות והפליטות בכל שלב בחיי המוצר, החל מכריית חומרי הגלם, דרך ייצור המוצר, הובלתו להפצה והשימוש בו וכלה בסילוקו בתום חייו.

השיטה מאפשרת מבט כולל על המוצר תוך זיהוי של שקלול תמורות בין שלבים שונים והגעה לממצאים ברורים באשר להשפעות הסביבתיות של המוצר הספציפי, ובזה יתרונה הגדול. בהיעדר בדיקה מלאה של כל שלבי החיים ייתכן שיצירת תועלת בשלב אחד עשויה להביא להגדלת הלחצים הסביבתיים בשלב אחר. הערכת מוצרים ושירותים המבוססת על ניתוח מלא של מחזור החיים יכולה ללמד את היצרן ואת הצרכן מהן התועלות האמתיות של המוצר או השירות, ומכאן חשיבותה לעניין ההצהרות הסביבתיות.

1. רלוונטיות

הצהרה רלוונטית היא הצהרה המשקפת תועלת סביבתית ממשית. כיצד יודעים מהי תועלת סביבתית ממשית? השלב הראשון הנדרש הוא הבנת מכלול ההשפעות הסביבתיות של המוצר לאורך חייו. על ידי זיהוי ההשפעות אפשר להצביע על התועלות המשמעותיות, ועל בסיסן יש לנסח את ההצהרות הרלוונטיות. הסתכלות על מכלול ההשפעות הסביבתיות אינה מחייבת בהכרח ניתוח מחזור חיים מלא, אלא זיהוי של מוקדי ההשפעה העיקריים הנובעים מהמוצר לאורך חייו: היכן הוא מיוצר וכיצד, אופן השימוש במוצר, אופן הטיפול במוצר בתום השימוש בו ועוד. לאחר זיהוי התועלות אפשר לנסח את ההצהרה הסביבתית תוך הקפדה על הנקודות להבטחת הרלוונטיות כמפורט להלן.

קיומו של ערך מוסף ממשי ומהותי לסביבה

יש להשתמש בהצהרות סביבתיות, רק אם יש להן ערך מוסף ממשי ומהותי לסביבה. הערך המוסף יכול להימדד ביחס למוצר עצמו בגרסאות קודמות, ביחס לקטגוריית המוצר (לדוגמה, מוצרי טואלטיקה) וביחס למוצרים דומים מתחרים (לדוגמה, נייר טואלט). בניסוחההצהרה יש להקפיד על הדגשים האלה:

• אם ההצהרה מדגישה תכונה או תועלת שהיו קיימות במוצר בעבר (לפני טענת ההצהרה), יש להימנע מניסוח שעלול להטעות ולרמוז על כך שמדובר בתכונה חדשה בעקבות שינוי שנעשה לאחרונה.

• יש להימנע מניסוח הצהרות המעידות על כך שהמוצר הוא נטול חומר או תכונה שאינם בשימוש בקטגוריית המוצר מלכתחילה או באופן כללי.

• יש להציג את התועלת הסביבתית הסופית )”נטו”( רק לאחר שנבדק כי יצירת התועלת הסביבתית החדשה אינה יוצרת נזק סביבתי חדש אחר. הדגשת תועלת סביבתית הנגרמת עקב פעולה אחת, שמימושה היה כרוך ביצירת עומס סביבתי אחר, היא מטעה, שכן היא מסתירה את ההשפעה הכוללת של התכונה הנדונה.

דוגמהחברה הצהירה כי הביאה להפחתה של 10% בפליטות הפחמן הדו-חמצני בתהליכי הייצור שלה

הצהרה מטעה – החברה אינה מציינת שהשינוי הביא לעלייה בפליטות של מתאן – גז חממה פוטנטי, ולפיכך ההשפעה הסופית מבחינת פליטה של גזי חממה אינה משמעותית, והערך המוסף הסביבתי זניח או לא קיים.

כדי להימנע מהטעיה – הפחתת פליטות הפחמן הדו-חמצני בעת הליך הייצור נובעת מטכנולוגיה חדשה אשר איננה גורמת להשפעות סביבתיות שליליות נוסף על ההשפעות שהיו בפס הייצור המקורי טרם השינוי.

2. בהירות ודיוק

על יצרן המצהיר הצהרה סביבתית לפעול בכל דרך אפשרית כדי להציג את ההצהרה באופן המהימן ביותר. הצהרה צריכה להיות מנוסחת באופן מדויק וברור כדי לאפשר לצרכן להבין את כוונתה. הצהרות שניתן לפרש בכמה אופנים או ניסוחים שאינם מציגים את התועלת הסביבתית של המוצר בצורה מדויקת, עשויים להטעות. ניסוח ברור ומדויק ייעשה תוך שימוש בהסברים נלווים, בשפה פשוטה, הקפדה על פרופורציה בין התועלת להצהרה וכדומה. להלן תיאור הפעולות הנדרשות מן היצרן/המשווק.

3. יכולת אימות

ההצהרות הסביבתיות צריכות להיות מבוססות ומוכחות. עוד טרם פרסום ההצהרה יש לבחון את הנאמר בה באמצעים מקובלים תוך תיעוד מלא ושמירת המסמכים לצורכי אימות עתידי. על הטוען להצהרות מוטלת האחריות להעמיד לעיון הציבור את ההוכחות שהן אכן מהימנות ומבוססות.

בחירה של שיטת אימות

מתודולוגיית הבדיקה והאימות של ההצהרה צריכה להיות מבוססת על הנכתב במדריך זה, על תקנים בין–לאומיים מוכרים בידי המשרד להגנת הסביבה, על תקנים לאומיים המוכרים בידי המשרד להגנת הסביבה או על תקנים המקובלים בתעשייה והמוכרים על ידי המשרד להגנת הסביבה.

נגישות המידע

על היצרן להנגיש לציבור את המידע הנדרש לו לשם בדיקה של אימות ההצהרה. יצרן יעמיד לעיון הציבור מידע לגבי המוצר באמצעות אחת הדרכים המפורטות להלן: על גבי אריזת המוצר, באתר האינטרנט שלו, באמצעות מענה במוקד טלפוני העוסק במתן שירות לצרכן. אין לטעון הצהרות שניתן לאמת אך ורק באמצעות מידע המוגדר כחסוי או רגיש עסקית; כלומר, אין לטעון הצהרות על בסיס מידע שלא ניתן לפרסמו לציבור.

האינפורמציה המינימלית שהטוען צריך להעמיד לצורך אימות

תקן ISO 14021 מפרט את הרשימה המינימלית של פריטי המידע שעל הטוען להנגיש לציבור לשם אימות ההצהרה:

• מתודולוגיות המדידה שהיו בשימוש.

• תיעוד הממצאים אם אימות ההצהרה לא יכול להיעשות על ידי בדיקת המוצר הסופי.

• פרטי הקשר של הגורמים שהיו מעורבים בתהליך הבדיקה, לרבות גופים חיצוניים (מעבדות מוסמכות, מכוני בדיקה וכדומה).

• במקרה של השוואה בין מוצרים יש לפרסם את כל הנזכר לעיל, ונוסף על כך יש לציין כל הנחה שהונחה לצורך ההשוואה.

• הוכחות שהבדיקה שנעשתה מבטיחה את אמיתות ההצהרה, כל זמן שהמוצר בשוק.

השלבים העיקריים לניסוח הצהרות סביבתיות מהימנות

שלב ראשון

ודאו כי ההצהרה רלוונטית ומבטאת תועלת סביבתית אמיתית

  • הכירו את מכלול ההשפעות הסביבתיות של המוצר או השירות: הכרת ההשפעות הסביבתיות חיונית לזיהוי התועלות ולניסוח ההצהרה הרלוונטית ביותר.
  • ודאו כי ההצהרה מבטאת ערך מוסף ממשי לסביבה: על ההצהרה להציג תועלת ממשית ובעלת ערך משמעותי. יש לוודא כי ההצהרה אינה ממוקדת בתועלת שולית או זניחה, וכי היא מתייחסת לתועלת הסופית (”נטו”) ולא לתועלות שלצדן השפעות שליליות שאינן מדווחות.
  • ודאו כי ההצהרה רלוונטית למקום המכירה, השימוש והסילוק של המוצר או למקום שבו ניתן השירות: לפי הצורך עשו שימוש בהסברים נלווים להבהרת הכוונה או להגבלת ההצהרה למקומות ולתנאים מסוימים שבהם היא יכולה להתממש.
  • עדכנו את ההצהרה לפי הצורך: הקפידו על עדכון ההצהרה במקרה של שינוי במוצר, בשירות, בתהליך הייצור או במוצרים אחרים בשוק.

 

שלב שני

הציגו את ההצהרה באופן הבהיר והמדויק ביותר

לאחר גיבוש התוכן שיוצג בהצהרה יש לנסח אותה בבהירות ובדיוק רב באופן שיאפשר לצרכן הסביר לפרשה כראוי. הצהרה שאינה מנוסחת בבהירות עשויה להתפרש באופן שגוי ולהוביל להטעיית הצרכן.

  • נסחו את ההצהרה תוך שימוש בשפה פשוטה וברורה ככל האפשר: יש להימנע משימוש במושגים מעורפלים או במונחים שאינם נגישים לצרכן הסביר.
  • עשו שימוש בהסברים נלווים: אם יש חשש שההצהרה לא תפורש כראוי, ובכל מקרה שבו המסר המועבר בגוף ההצהרה מוגבל לתנאים מסוימים ובמצבים שבהם נדרשת אינפורמציה נוספת, יש לציין זאת בהסברים הנלווים להצהרה.
  • הקפידו על פרופורציונליות: הצהרה צריכה לבטא את התועלת כפי שהיא ולא לכלול מסרים העשויים להתפרש כתועלת גדולה מהתועלת האמיתית, גם אם הם נכונים ברמה העובדתית.
  • הבהירו מהם גבולות התחולה של ההצהרה: ציינו במפורש אם ההצהרה מתייחסת למוצר, לאריזה או למרכיבים מסוימים במוצר או באריזה.
  • בעת שימוש באמצעים גרפיים הקפידו על דיוק ועל רלוונטיות: כל הכללים החלים על הצהרה מילולית חלים גם על שימוש באמצעים ויזואליים דוגמת תמונות וסמלילים.

 

שלב שלישי

ודאו כי ההצהרה ניתנת לאימות

כל הצהרה צריכה להיות מגובה בנתונים איתנים ומבוססים הנגישים לביקורת ככל הנדרש.

  • בחרו בשיטת בדיקה נאותה: שיטת הבדיקה והאימות שעל פיה ההצהרה מנוסחת צריכה להיות מקובלת בסטנדרטים בין לאומיים או למצער פתוחה לביקורת, אם פותחה על ידי הטוען עצמו.
  • שמרו על נגישות המידע: הנתונים שעליהם ההצהרה מבוססת צריכים להיות נגישים לכל דורש. הימנעו מניסוח הצהרות המבוססות באופן בלעדי על מידע המוגדר כמסווג.
  • הצגת האינפורמציה הרלוונטית: יש לספק את האינפורמציה המינימלית על מנת שהצרכן יוכל לאמת את ההצהרה שניתנה.
Video: What is greenwashing

Guide against greenwashing | Skift

Skift – Business Climate Leaders, together with Norwegian environmental organizations and activists, have developed 10 principles to help us tell the difference between greenwashing and responsible marketing. Mathias is the head of communication and politics in Skift – Business Climate Leaders, and has been running the initiative Guide Against Greenwashing in Norway since the launch in June 2020. This talk was given at a TEDx event using the TED conference format but independently organized by a local community.

10 Principles to avoid greenwashing

1. Be honest and accountable. Don’t use words like “green and eco and fair” without verification. Don’t use results from reports out of context to better suit your marketing goals.
2. Make sure that your company’s sustainability efforts are not limited to your communications and marketing departments. You shouldn’t just continue business as usual while claiming sustainability.
3. Don’t talk about an issue if your company has not made a serious effort on the issue.
4. Do not under-communicate your company’s own emissions and negative impacts on the environment. It is better to be honest about being part of the problem. Most people cheer for those who do their best
5. Don’t use a big chunk of the marketing budget on small measures you are taking that are not a big part of what the company does (e.g. focussing on the 5% of products that are made from recycled materials)
6. Avoid buying a clean conscience through climate quotas or by letting other people do the work/clean the ocean. Start by working on your own footprint
7. Use established labelling or work towards creating one (e.g. fairtrade) labelling that wrongly give the impression of a certification is not advised.
8. Avoid using terms that are “better for the environment” almost all products have some impact on the environment.
9. Cherry picking from the UN sustainable development goals can lead you astray. The goals that are most important are ones that are the closest to your core activities. If your production line affects workers rights, you should avoid marketing around another goal. Rather, you should be working towards solving the issues that prop up in your own company.
10. Donations and sponsorships are great, but they are not proof that you are working on sustainability issues

10 עקרונות במדריך למניעת התיירקקות (גרינווש)

1. היו כנים ואחראיים. אל תשתמש במילים כמו “ירוק, אקולוגי, הוגן” ללא אימות. אל תשתמשו מחוץ להקשר בתוצאות של דוחות כדי שיתאימו יותר ליעדי השיווק שלכם.

2. ודאו שמאמצי הקיימות של החברה שלכם אינם מוגבלים למחלקות התקשורת והשיווק. אתם לא יכולים להמשיך ב”עסקים כרגיל” תוך טענה לשמירה על קיימות.

3. אל תדברו על הנושא אם החברה שלכם לא עשתה מאמץ רציני בנושא.

4. אל תסתירו את הפליטות וההשפעות השליליות של החברה שלכם על הסביבה. עדיף להיות כן לגבי היותכם חלק מהבעיה. רוב האנשים מריעים לאלה שעושים כמיטב יכולתם.

5. אל תשתמשו בחלק גדול מתקציב השיווק כדי להדגיש מאמצים קטנים בתחום שאינו מהווה חלק מהותי מפעילות החברה והשפעתה על הסביבה (למשל התמקדות ב-5% מהמוצרים שעשויים מחומרים ממוחזרים)

6. הימנעו מקניית מצפון נקי באמצעות רכישת מכסות פחמן או על ידי מתן אפשרות לאנשים אחרים לעשות את העבודה (לנקות את האוקיינוס). התחילו בעבודה על טביעת הרגל הסביבתית אקולוגית שלכם.

7. אל תשתמשו בצורה מטעה בתווי הסמכה ירוקים (לדוגמה, תו סחר הוגן).

8. הימנעו משימוש במונחים שהם “טובים יותר לסביבה”. כמעט לכל המוצרים יש השפעה מסוימת על הסביבה.

9. בחירה בדרך של “קטיף דובדבנים” (Cherry picking) מתוך יעדי פיתוח ברי קיימא של האו”ם (17 עקרונות SDG) עלולים להוליך אתכם שולל. אתם צריכים להתמקד ביעדים ברי קיימא שהכי קרובים לפעילויות הליבה שלכם. אם פס הייצור שלכם משפיע על זכויות העובדים, עליך להימנע משיווק הפעילות סביב מטרה אחרת, פחות רלבנטית לפעילות החברה שלכם. במקום זאת, אתה צריך לפעול למען פתרון הבעיות המתעוררות בחברה שלכם.

10. תרומות וחסויות זה נהדר, אבל הם לא הוכחה שאתם עובדים על נושאי קיימות.

Date: 17/11/2020

What is greenwashing?

The science has been proven beyond a doubt, and the general public overwhelmingly recognise the need for rapid climate action – including by keeping fossil fuels in the ground.

So have fossil fuel companies recognised that they had a good run, and begun ramping down their operations? Not exactly…

When your entire business model is predicated on releasing climate-wrecking CO2 into the atmosphere, being environmentally sustainable is easier said than done. Instead, many of these companies have resorted to one of their old tactics: disinformation.

Date: 16/11/2021

Source: What is greenwashing?, Youtube

Greenwashing: A Fiji Water Story

In this environmental video essay, a quick look at greenwashing using Fiji Water’s marketing campaign as a case study. I explore why green products are not necessarily as eco-friendly as their packaging suggests.

Date: 16/7/2017

Source: Greenwashing: A Fiji Water Story, Our Changing Planet, Youtube

שתפו ברשתות החברתיות:

Facebook
Twitter
קבל מידע מעניין

הירשם לניוזלטר

קבל התראה מזדמנת לתיבת הדוא”ל