בעלת תואר מוסמך במנהיגות לשמירת טבע מאוניברסיטת קיימברידג', ותואר מוסמך בלימודי מדבר מאוניברסיטת בן גוריון.
פורסם בתאריך: 22/08/2020
הגידול בהרס היערות עורר דיון וסערה ציבורית. בעקבות זאת, קבוצה של 32 משקיעים מוסדיים – כולל קרנות פנסיה שמנהלות במצטבר נכסים בשווי של יותר מארבעה טריליון דולר – שלחו ביוני מכתב פתוח לסגן נשיא ברזיל המילטון מוראו. המכתב הפציר בממשלת ברזיל להראות מחויבות אמיתית להפסיק את כריתת היערות ולהגן על זכויות שבטים ילידיים. כמה משקיעים אף נפגשו עם סגן נשיא ברזיל מוראו בחודש שעבר ודרשו לראות תוצאות של ירידה בכריתת יערות לפני שיוכלו להשקיע בפרויקטים באמזונס.
הלחץ ממשקיעים על ממשל בולסונארו בסוף יוני הוביל בתחילת יולי להכרזה על איסור שריפות באמזונס ל-120 יום. עם זאת, מדענים מביעים ספק שאיסור זה יהיה יעיל, והדגישו כי השריפות הן סימפטום שנובע ממדיניות של כריתת יערות, ולכן המליצו לטפל בשורש הבעיה.
החברה שעשויה להיפגע יותר מכל ממהלך כזה היא JBS – חברה ברזילאית שנוסדה ב-1953, וכיום היצרנית הגדולה בעולם בחלבון מן החי, בבקר, בעופות ובעורות. החברה מגדלת כ-27 מיליון ראשי בקר, מתוכם כ-12 מיליון בברזיל. לפי גרינפיס, שליש מהבקר של JBS גדל באמזונס. שמה של החברה נקשר בשנים האחרונות לשורה ארוכה של פרשות שחיתות, עבדות מודרנית, הפרת זכויות אדם והרס הסביבה באמזונס.
בולסונארו עצמו מקושר ל-JBS. כך, נחשף בשנה שעברה כי הנשיא ומפלגתו קיבלו כספים בסכום של 200 אלף ריאלים ברזילאיים (כ-35 אלף דולרים) לטובת הקמפיין שלו בשנת 2014.
בעוד ממשל בולסונארו מוביל לפתיחת יער האמזונס לכריתה לצורכי חוות חקלאיות, גידול בקר, כריית מחצבים והפקת נפט, מדענים מקומיים מציעים אלטרנטיבה אחרת – לעודד שיקום ונטיעת יערות. המדענים טוענים כי ניתן להגן על המערכת האקולוגית של היער ועל שבטים ילידיים באמצעות העברת כלכלת המדינה למוצרים המבוססים על עצים טבעיים המספקים בין היתר סופר-פוד כגון גוארנה ואסאי, ומוצרי קוסמטיקה.
לפי נתונים של משרד החקלאות ב-2018, הרוב המוחלט (80%) מהבשר שנצרך בישראל מיובא. סך הבשר (קפוא ומצונן) המיובא מארגנטינה ומברזיל הוא כ-31 אלף טון, המהווים כ-20% מסך הצריכה הישראלית באותה השנה.
התחקיר של גרינפיס ישראל, בשיתוף גרינפיס ברזיל וגרינפיס אנגליה, מצא כי מוצרי הבקר המועברים לישראל מהווים כ-1.5% מכלל ייצוא הבקר הכולל מברזיל לשאר העולם; עם זאת, כשליש מכמות זו מגיע מהאמזונס. חצי מכלל הבקר שהגיע מברזיל לישראל עובר דרך JBS. ישראל היא יעד הייצוא השלישי בגודלו של מדינת פארה בברזיל בה עובר נהר האמזונס לאורך של כ-800 קילומטרים ובה יערות גשם עבותים, וכן יעד מרכזי של מפעל החברה באזור מראבה – מפעל שלפי תחקיר גרינפיס רוכש בקר מחוות שכורתות את האמזונס באזורי אדמות ילידים, ומעסיקה עובדים בתנאי עבדות מודרנית.
תחקיר גרינפיס חושף כי ענקית המזון JBS קונה בקר מחווה הממוקמת על חורבות יערות גשם בתוך שמורת טבע באמזונס, בשטחים מוגנים שנכרתו באופן בלתי חוקי. אמנם קשה להתחקות על מקור הבקר שהחוות קונות, אך גרינפיס מצאו כי בקר הועבר מחווה בשמורת טבע ספציפית על שטח אדמות שבט ילידים, לחווה אחרת באמצעות משאיות של JBS. זאת על מנת “להלבין” את הבקר, שכן קניית בקר מחוות בשמורות טבע באמזונס אינו חוקי לפי החוק הברזילאי.
לפי גרינפיס, בשמורת הטבע בה מוקמה החווה, כ-94% משטחי היער בשמורה עברו “השתלטות עוינת”, כלומר בירוא יערות, מתוכם בשנה האחרונה בלבד נהרס שטח של 120 קמ”ר. גרינפיס התחקו על שרשרת האספקה של חווה זו וגילו כי היעד הסופי של הבקר היה למפעל במראבה, שם כ-15 אלף טון בשר נמכר לשורה של יבואנים ישראליים ומעל ל-9,000 טון נמסר ליבואן ישראלי בשם ש.י.ל.ה.
“כ-5% מייבוא הבשר לישראל ב-2017 מקורו היה בהרס יערות האמזונס”, אומרים בגרינפיס ישראל. בארגון מעריכים מניתוח מגמות צריכת הבקר מדרום אמריקה כי במהלך העשור האחרון הייתה צריכת ישראל אחראית לכריתה של לפחות 492 קמ”ר של יערות בדרום אמריקה, שווה ערך לכ-70,286 מגרשי כדורגל וכ-100 מיליון טונות של גזי חממה.
ד”ר יונתן אייקנבאום, מנהל גרינפיס ישראל, אמר בשיחה עם וואלה! NEWS כי לא רק ברזיל תשלם את המחיר. “זה בלתי נתפס אבל אנחנו בדרך להביא לסופו של יער הגשם הגדול בעולם בתוך שנות דור”, אמר. “האמזונס אמנם נשמע אקזוטי ומרוחק אבל לפגיעה בו יש השלכות חמורות על אקלים כדור הארץ ועל המגוון הביולוגי – מדובר בטרגדיה עולמית שתשפיע בין השאר גם על ישראל שנחשבת לנקודה חמה של שינויי האקלים”.
גרינפיס ישראל מוחים על כך שהשוק הישראלי שותף להרס יערות האמזונס. “לצריכת הבשר הגבוה של הישראלים יש חלק בלתי מבוטל, בטח ביחס לגודל של ישראל, בהרס העצום הזה ובהפרות הבוטות של זכויות אדם באזור”, מוסיף אייקנבאום. “על מנת שנוכל להשאיר לדורות הבאים תנאי מחייה ראויים על פני כדור הארץ וטבע עשיר, וכן לצמצם פליטות גזי חממה אין לנו ברירה אלא לצמצם באופן דרסטי את הצריכה של מוצרים מן החי ולעבור לתזונה מן הצומח. לבשר זול יש מחיר אקולוגי גבוה מאוד”.
לדעת ד”ר אייקנבאום יש להוסיף קריטריונים סביבתיים להיתרי הייבוא של מוצרי הבשר לישראל, כאשר הנפקת היתר ייבוא זה הינו כרגע באחריות משרד החקלאות. “אנחנו בישראל יכולים לדרוש משר החקלאות אלון שוסטר לקדם רגולציה שתבטיח כי בקר שמגיע לישראל ומשווק ברשתות המזון לא יהיה קשור להרס יערות”, אמר.
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה כי “מדינת ישראל חתומה על אמנת המגוון הביולוגי ובהתאם למחויבויותיה רואה חשיבות בהגנה על מערכות אקולוגיות גם ברמה העולמית, זאת על ידי אימוץ רגולציה מתקדמת בעתיד, כולל פיקוח על שרשראות אספקה בהיבטים הסביבתיים”.
בהודעת המשרד הוסיפו כי הוא מחשב ומדווח פליטות גזי חממה מפעילות בתחומי ישראל אשר לא כוללות כיום את הסקטור החקלאי, וכן אינו עוקב אחר פליטות מייצור ושינוע מוצרים המיובאים מחו”ל.
ממשרד החקלאות נמסר כי “כל מדינה ריבונית אמונה על החלטות המדיניות של השטחים הפתוחים שבתחומה. חשוב להדגיש כי ההיבטים המוזכרים אינם בתחום הסמכות של משרד החקלאות. משרד החקלאות בוחן את ההיבטים הנמצאים בתחום הסמכות של השירותים הווטרינרים של המשרד: שמירה על בריאות הציבור, שמירה על בריאות בעלי החיים ורווחתם. על מנת לוודא את תקינותם של היבטים מרכזיים אלו, מקיים המשרד קשר רציף עם הרשויות המוסמכות במדינות המייצאות בשר לישראל. רק מדינות העומדות בתקנים הללו מאושרות לייצא לישראל”.
מחברת JBS נמסר לגרדיאן בתחילת החודש כתגובה לטענות גרינפיס כי החברה דבקה במדיניות רכש קפדנית ואחראית לכל אורך שרשרת האספקה ומסורה מאוד לנושא של הפסקת בירוא היערות. בנוסף, החברה הדגישה כי היא מובילה את התעשייה בברזיל בפיתוח אמצעי מעקב ושקיפות של כל שלבי שרשרת האספקה של הבקר. “JBS תמשיך להוביל תכניות ויוזמות בחודשים הקרובים על מנת לקדם שינויים משמעותיים”, נמסר.
מהיבואן ש.י.ל.ה לא נמסרה תגובה.
מקור: ‘וואלה!‘, נועה שטיינר
בפוסט שפרסמה נועה שטיינר בפייסבוק לאחר הפרסום ב’וואלה!’ היא הוסיפה:
Published on 05/08/2020 by Tesco.
Setting fires to clear land for crops or grazing is destroying precious habitats like the Brazilian rainforest. It must stop. That’s why we support Greenpeace’s aim to prevent further Amazon deforestation.
We have worked alongside Greenpeace on this issue over many years and we are ready to do more directly and as part of a national and industry level solution. We acknowledge that as the UK’s largest retailer, we have a responsibility to lead on this issue and that has driven our actions to date and will continue to do so.
We stand ready to play our part, and today we call for our government to mandate food companies, as part of its National Food Strategy, to introduce effective due diligence across supply chains to make sure all food sold in the UK is deforestation-free.
In support of zero deforestation, Tesco has undertaken the following actions:
There is more we can do and we stand ready to play a bigger part. Food and farming creates 70% of global deforestation. That’s why Tesco has called for a co-ordinated UK policy on food that will drive the transformational changes needed to ensure our food systems deliver affordable, healthy, sustainable food. Protecting the Amazon is a critical part of this and can only be achieved through a broad coalition of government, industry, experts and NGOs. Specifically:
Dave Lewis, Group CEO of Tesco, said:
“We all saw the terrible images of the Amazon burning last year. Setting fires to clear land for crops or grazing is destroying precious habitats like the Brazilian rainforest. It must stop. That’s why we support Greenpeace’s aim to prevent further Amazon deforestation. That’s why Tesco does not buy meat from Brazil. It’s why we will hit our target of zero deforestation in our soy animal feed through certification this year. And it’s why we commit to do more, setting tougher targets for 2025.
“We have worked alongside Greenpeace on this issue over many years. Today we call for our government to mandate food companies, as part of its National Food Strategy, to introduce effective due diligence across supply chains to make sure all food sold in the UK is deforestation-free.”
“Right now 74% of shoppers don’t want supermarkets to remove meat but we recognise the whole country needs to reduce meat and dairy consumption. We will continue to lead with suppliers and through innovation, education and new choices. Our plant-based protein lines increased by 46% since last year. Already, 10% of Tesco’s chilled ready meals, milk, ice cream and frozen protein ranges are vegan. We are making tangible progress but we can’t solve this on our own. Government needs to act now and on the whole food system, taking into account economic recovery, health, environment and affordability.”
סטנדאפיסט אמריקאי מסכם את מה שקורה ביערות בברזיל ואת השחיתות בה מעורבת חברת JSB. תחשבו על זה בפעם הבאה שתקנו בשר ואולי תוותרו על הקנייה הזו.
שתפו ברשתות החברתיות:
קבל התראה מזדמנת לתיבת הדוא”ל