exxon valdez oil spill

תקיפה ישראלית על מתקני הנפט של איראן: ניתוח ההשפעות הסביבתיות

פורסם בתאריך: 17/10/2024

תמונה של ערן שחורי

ערן שחורי

פעיל בארגון 'Climate Reality Project' שהקים אל גור, חבר בפורום האקלים הישראלי.

אם תתרחש תקיפה ישראלית על מתקני הנפט של איראן, ההשלכות עשויות להיות מרחיקות לכת, לא רק מבחינת הביטחון והפוליטיקה הבינלאומית, אלא גם מנקודת המבט הסביבתית. מתקני נפט הם נכסים רגישים ופגיעים; פגיעה בהם עשויה לגרום לאסונות אקולוגיים רחבי היקף, כפי שניתן ללמוד מדוגמאות של דליפות נפט מהעבר.

ההשפעות הסביבתיות הצפויות

תקיפה במתקני הנפט יכולה להוביל לדליפות נפט מסיביות לתוך הים הפרסי או למערכות אקולוגיות יבשתיות, ולהשפיע על בעלי החיים, המים והאוויר באזורים נרחבים. האזור עצמו כבר רווי במפגעים סביבתיים בעקבות פעילות אנושית ממושכת של כריית נפט וגז, ולכן פגיעה נוספת עלולה להחמיר את המצב בצורה דרמטית.
 
נפט גולמי מכיל מרכיבים רעילים שפוגעים באיכות המים ומשמידים מערכות אקולוגיות שלמות, כמו אזורי אלמוגים ובעלי חיים ימיים. אם נפט יזלוג לים, הוא יכול ליצור שכבת נפט על פני המים, שתמנע חמצן מלהגיע אל בעלי החיים במים ותוביל למוות המוני של דגים וצמחים.
Warzone in Gulf of Mexico By kris krüg - Warzone CC BY-SA 2

דוגמאות מאירועים היסטוריים

 
אירועים מהעבר מראים את הפוטנציאל להרס סביבתי בעקבות דליפות נפט. לדוגמה, אסון הנפט של מפרץ מקסיקו (2010), אחד מאסונות הסביבה הגדולים ביותר בהיסטוריה, אירע כאשר פלטפורמת קידוח של BP התפוצצה וגרמה לדליפת נפט ממושכת. מעל 4.9 מיליון חביות נפט נשפכו לים, וגרמו לנזק עצום לחי ולצומח באזור. השלכות הדליפה נמשכות שנים רבות לאחר מכן, עם שיקום איטי של האקולוגיה.
 
אירוע נוסף שאפשר ללמוד ממנו הוא מלחמת המפרץ הראשונה (1991), שבה מיליוני חביות נפט נשפכו למפרץ הפרסי כתוצאה מחבלה מכוונת של הכוחות העיראקיים. הדליפה יצרה כתם נפט עצום שגרם לנזק כבד למערכות אקולוגיות ולמגוון המינים באזור. מקרים אלו מדגישים כיצד אסון סביבתי אינו מתרחש רק בזמן האירוע עצמו, אלא מלווה את האזור הפגוע לעשרות שנים לאחר מכן.

ההשפעה על איכות האוויר והאקלים

מעבר להשפעה על המים והקרקע, תקיפה על מתקני נפט תגרום לפליטה גדולה של מזהמים לאוויר כתוצאה מהתלקחות של נפט וגז. שריפת נפט פולטת פחמן דו-חמצני, פחמן חד-חמצני וגזים רעילים נוספים, שמחמירים את משבר האקלים ותורמים להתחממות הגלובלית.
 
פיצוץ מתקני נפט יכול לגרום גם לשריפות בלתי נשלטות, שיימשכו ימים או שבועות, וישפיעו על איכות האוויר באזורים מרוחקים. גזי חממה ופליטות רעילות ישפיעו לא רק על האוכלוסייה המקומית, אלא גם ינדדו לאזורים רחוקים, ויגרמו לזיהום אוויר בקנה מידה בינלאומי.
Fireboat response crews oil rig deepwater April-21-2010

לסיכום

תקיפה ישראלית על מתקני הנפט של איראן אינה נוגעת רק לפוליטיקה או לכלכלה; היא נושאת עמה השלכות סביבתיות כבדות, שעלולות לגרום נזק מתמשך לסביבה, לחי ולצומח. הדוגמאות מהעבר מראות עד כמה הרסנית יכולה להיות דליפת נפט – לא רק עבור האזור המקומי, אלא עבור מערכות אקולוגיות רחבות היקף. על רקע משבר האקלים העולמי, יש לשקול את ההשלכות הסביבתיות של פעולה כזו בקפידה.

כתבות קשורות

  • סקירה: דליפות הנפט הגדולות בהיסטוריה – דליפת הנפט הגדולה בעולם הייתה מכוונת, ורק כשמינית ממנה פונתה. שתי מיכליות נפט שהתנגשו ליד הודו גרמו למותם של 26 אנשי צוות, אך לזיהום קטן יחסית, ובאוזבקיסטן דליפת 87.7 מיליון גלונים של נפט נספגה באדמה והשאירה את צוותי הניקיון מובטלים. דליפות הנפט הגדולות בהיסטוריה
  • אסון הנפט של אקסון ואלדז
  • זיהום הנפט החמור בעולם: המיכלית אקסון ולדז – ההגאי היה עייף והתורן מנומנם, רב החובל היה אולי גם קצת שתוי ופרש לתאו. היה חשוך וקר, והקרחונים כיסו את המים. טעות רדפה טעות והמיכלית הענקית “אקסון ולדז” התנגשה בשונית. מיליוני ליטרים של נפט זרמו למימי המפרץ וחנקו את הטבע שוקק החיים. הניקוי היה מורכב, ארוך ויקר
  • הסתיים בהצלחה המבצע לנטרול ה”פצצה המתקתקת” בים סוף – במשך 18 ימים הועברו יותר ממיליון חביות נפט, ממכלית שהייתה תקועה מול חופי תימן, למכלית חלופית. באו”ם, שהיו אחראים למבצע, מנעו בכך אסון אקולוגי אפשרי – שהיה פוגע גם במפרץ אילת
  • אסון דליפת הנפט בערבה – 3 מיליון ליטר של נפט גולמי זרמו מפריצה של צינור הנפט אשקלון-אילת. אלפי בעלי חיים מתו, נזק קשה לצמחייה ולקרקע שמומחים מעריכים ייקח כחמישים שנה לתקן.
  • דרום אמריקה נצבעת בשחור: דליפות נפט ענקיות בפרו ואקוודור – כתם נפט בגודל 12 אלף חביות מחריב את ימה וחופיה של פרו: הנשיא הכריז על אסון אקולוגי • גלים גבוהים שנגרמו כתוצאה מהתפרצות הר הגעש התת-ימי בטונגה לפני כשבועיים הפכו מכלית של חברה ספרדית

שתפו ברשתות החברתיות:

Facebook
Twitter
קבל מידע מעניין

הירשם לניוזלטר

קבל התראה מזדמנת לתיבת הדוא”ל