פורסם בתאריך: 25/10/2024
פעיל בארגון 'Climate Reality Project' שהקים אל גור, חבר בפורום האקלים הישראלי.
הקרן לשטחים פתוחים היא קרן ייעודית שהוקמה לשם שמירה על שטחים פתוחים בישראל. הקרן מתקצבת מיזמים שונים בעולמות התכנון, הפיתוח והשמירה על השטחים הפתוחים ברשויות המקומיות ובמשרדי הממשלה, וזאת בהתבסס על קול קורא המפורסם על ידי הנהלת הקרן אחת לשנה. לרוב, הקרן לא מתקצבת באופן בלעדי את המיזמים בהם היא תומכת אלא מעניקה תקציב משלים בהמשך לתקציבים המגיעים מהרשויות המקומיות וממשרדי הממשלה, בהתאם לפרויקט הרלוונטי. כיום הקרן מתוקצבת באמצעות תקציב רשות מקרקעי ישראל, כאשר תקציבה השנתי עומד על 1% מהכנסות הרשות בשנה הקודמת.
כעת, מוצע להנחות את שר הבינוי והשיכון ואת שר האוצר לתקן את תקנות רשות מקרקעי ישראל (קרן לשמירה על שטחים פתוחים), תשע”ב- 2012 , כך שחמישים אחוז מהתקציב השנתי של הקרן, החל משנת 2025 ואילך, ייועדו לטובת פיתוח שטחים פתוחים ושטחי פנאי הנכללים בתוכניות המקודמות במסגרת הסכמי גג ובמסגרת מגה הסכמי גג, זאת על מנת לסייע בפיתוחם ובשירות הניתן לתושבי הרשויות המקומיות אשר גדלות בצורה מסיבית לאור חתימה על הסכמי גג עם המדינה. בהקשר לכך יש לציין כי הרשויות החתומות כיום על הסכמי גג עם רשות מקרקעי ישראל ומשרד הבינוי והשיכון מהוות אחוז ניכר מאוכלוסיית המדינה.
ההערה מתייחסת לסעיף 18 בעמוד 103, המתייחס לקרן לשטחים פתוחים.
אני מתנגד/ת להקצאת חצי מתקציבי הקרן לשטחים פתוחים לפיתוח רק בתוך הערים. את הפיתוח החשוב בערים ראוי שיממנו היזמים, כמו תמיד – ולא הקרן לשטחים פתוחים, המצילה ומשקמת לנו את המקומות היפים והערכיים בישראל, אליהם אנו יוצאים לנשום אוויר, לטייל ולהירגע. השטחים הפתוחים הם הבית של בעלי החיים והצומח הארץ-ישראלים, מונעים את הצפות הערים שלנו, והם קריטיים להתמודדות עם משבר האקלים המאיים על כולנו. יש להוציא את ההצעה מחוק ההסדרים לאלתר!
הסעיף בחוק ההסדרים לשנת 2025, המבקש להפחית מחצית מתקציב הקרן לשטחים פתוחים לטובת פיתוח עירוני, הוא סעיף הרסני הן מבחינה סביבתית והן מבחינה כלכלית לטווח הארוך. שמירה על שטחים פתוחים אינה רק אינטרס סביבתי, אלא גם נכס חיוני לשמירה על בריאות הציבור, איכות החיים והאיזון האקולוגי של מדינת ישראל.
פגיעה בשטחים פתוחים עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך למגוון הביולוגי ולמשאבי הטבע, כולל הידלדלות איכות האוויר והמים, ותהליכי עיור חונקים שיחמירו את תופעת ההתחממות בערים. חיסול המשאבים הפתוחים יביא להעמקת הפערים החברתיים, ויפגע באוכלוסיות התלויות בשטחים אלו לפעילות פנאי ולשמירה על בריאות נפשית ופיזית.
ההצעה הזו מתעלמת מהיתרונות הכלכליים לטווח ארוך הגלומים בשימור שטחים פתוחים, כגון הפחתת עלויות רפואיות, מניעת הצפות, יצירת תשתית לתיירות מקיימת, ושיפור איכות החיים. על כן, אין הצדקה לתמיכה בתהליך פיתוח אינטנסיבי על חשבון הטבע, כאשר קיימות חלופות של פיתוח בר קיימא בערים שיכולות להשיג את המטרות הללו מבלי לפגוע במשאבי הטבע של המדינה.
שתפו ברשתות החברתיות:
קבל התראה מזדמנת לתיבת הדוא”ל