כתבת הסביבה של 'גלובס'
פורסם בתאריך: 06/08/2020
חמש שנים אחורנית, ניסה ביל גייטס להזהיר את האנושות מפני מגפה שעלולה לטרוף את הקלפים ולהכניס את הכלכלות ומערכות הבריאות לסחרור, בזמן שהיא גובה את חייהם של אזרחים רבים במדינות ברחבי העולם. הוא הפציר לממשלות להיערך להתמודדות עם פגיעה משבר בריאותי רחב היקף, אך מעטים השתהו וניסו להקשיב לדבריו.
במאי האחרון, כשהסגרים ברחבי העולם הובילו לפגיעה בכלכלות ומדינות רבות ספרו את מתיהן, הכה גייטס על חטא והכריז: “הלוואי שהייתי עושה יותר כדי להפנות את תשומת הלב לסכנה הזו. אני מרגיש נורא”, בזמן שהעביר דרך קרן ביל ומלינדה גייטס 309 מיליון דולר לחיפוש אחרי חיסונים ותרופות לקורונה וכן לסיוע בהעברת ציוד רפואי למדינות עניות.
כעת, מבקש גייטס מהאנושות להקשיב לו, כשהוא מזהיר מפני משבר שלדבריו עלול להיות עוצמתי והרסני הרבה יותר מהקורונה: משבר האקלים. “עד כמה שנוראית המגפה הזו, שינויים אקלימיים עשויים להיות גרועים יותר”, כתב גייטס בבלוג שלו השבוע. “אם אתם רוצים להבין את הנזק ששינויי האקלים יגרמו, התבוננו בקורונה ותמתחו את הכאב על פני תקופת זמן ארוכה הרבה יותר. אובדן החיים והסבל הכלכלי שנגרם על ידי מגיפה זו, עומדים בקנה אחד עם מה שיקרה באופן קבוע אם לא נחתוך את פליטות הפחמן בעולם”.
גייטס ניסה להמחיש את גודל האיום של משבר האקלים באמצעות מתי הקורונה ברחבי העולם. “נכון לשבוע שעבר, ידוע כי יותר מ-600,000 אנשים מתו כתוצאה מקורונה ברחבי העולם”, הסביר גייטס. “על בסיס שנתי, זהו שיעור התמותה של 14 לכל 100,000 איש . איך זה לעומת שינויי אקלים? במהלך 40 השנים הבאות צפויה עליית הטמפרטורות העולמיות להעלות את שיעורי התמותה העולמיים באותה כמות – 14 מקרי מוות ל-100,000. בסוף המאה, אם צמיחת הפליטות תישאר גבוהה, שינויי האקלים עשויים להיות אחראיים ל-73 מקרי מוות נוספים לכל 100,000 איש. בתרחיש פליטות נמוך יותר, שיעור התמותה יורד ל-10 לכל 100,000”.
במילים אחרות, הסביר גייטס, “עד 2060 שינויי האקלים יכולים להיות קטלניים באותה מידה כמו הקורונה, ועד 2100 הם יכולים להיות קטלניים פי חמישה”. גייטס מסביר את הנזק הכלכלי הגלום בהזנחת הטיפול במשבר האקלימי; “מודלים אחרונים מראים כי עלות שינויי האקלים בשנת 2030 עשויה להיות בערך אחוז מהתמ”ג של אמריקה בשנה. בינתיים, הערכות עדכניות למחיר הקורונה לארה”ב השנה נע בין 7 אחוז ל-10 אחוז מהתמ”ג. אם אנו מניחים שמשבר דומה יתרחש אחת לעשר שנים, מדובר בעלות שנתית ממוצעת של 0.7 אחוז לאחוז מהתמ”ג – שווה ערך לנזק כתוצאה משינויי האקלים”.
גייטס קורא למנהיגים ללמוד את לקחי משבר הקורונה, וליישמם במהירות במאבק במשבר האקלים, כדי למנוע את התוצאה הגרועה ביותר האפשרית. “מקדמי הבריאות בעולם אמרו במשך שנים שמגיפה כמעט בלתי נמנעת. העולם לא עשה מספיק כדי להתכונן, וכעת אנו מנסים לפצות על הזמן האבוד. זהו סיפור המהווה תמרור אזהרה עבורנו מפני שינויי אקלים, והוא מצביע על גישה טובה יותר בה אנחנו צריכים לנקוט”, כתב גייטס. “אם נתחיל כעת, נשתמש בכוחם של מדע וחדשנות, ונבטיח שפתרונות יפעלו עבור העניים ביותר, נוכל להימנע מטעויות משבר הקורונה, במאבק שלנו בשינויי האקלים”.
לדבריו, ישנם שלושה צעדים שעל האנושות לבצע מיד כדי לבלום את המשבר האקלימי המאיים על הכלכלה, הבריאות, רווחת בני האדם ובתי הגידול של המינים הביולוגים, אשר רבים מהם נמצאים על סף הכחדה:
מקור: ‘גלובס‘, שני אשכנזי
שתפו ברשתות החברתיות:
קבל התראה מזדמנת לתיבת הדוא”ל