פרופ' עדי וולפסון הוא חוקר במרכז לתהליכים ירוקים במכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון ומחבר הספר "צריך לקיים - אדם, חברה וסביבה: לקחי העבר ואחריות לעתיד".
פורסם בתאריך: 15/04/2020
למרות שהיו תחזיות כאלה ואחרות ואפילו התרעות להיתכנות של פנדמיה, וירוס קורונה היכה בנו כרעם ביום בהיר, והוביל לשינויים מהירים ומרחיקי לכת בחיינו. אך אסטרטגיית היציאה מבקשת לשקלל היבטים של בריאות, ולא רק את מספר החולים והמתים מהקורונה, אלא גם של אלה שנמנעו מהם טיפולים ואלה שהישיבה בבית מדרדרת את מצבם הנפשי והגופני. בנוסף עולים שיקולים כלכליים, מתעסוקה ועד צמיחה של המשק, לצד רווחה.
יחד עם זאת, גם כשנצא ממשבר הקורונה יעמוד בפנינו משבר לא פחות מאיים, ואפילו גדול יותר ומשמעותי יותר, משבר האקלים.
בשונה ממשבר הקורונה, במקרה של משבר האקלים האיום ידוע, וגם אנחנו יודעים מה צריך לעשות ואפילו איך. יתרה מכך, גם כאן המשימה העיקרית היא לשטח את העקומה, עקומת פליטות גזי החממה, ולמתן את עליית הטמפרטורה הממוצעת על פני כדור הארץ. יחד עם זאת, ההתמודדות עם משבר האקלים, שהוא חלק ממשבר אקולוגי, חייבת לייצר שגרה חדשה ואחרת, והיא לא מאפשרת לחזור לאותם הרגלים ישנים. לכן, חייבים כבר עכשיו לגבש אסטרטגיה ליציאה ממשבר האקלים.
גם הפעולות שיש לבצע כדי לעמוד ביעדים הגלובליים הללו ברורות: מעבר לשימוש בדלקים מתחדשים-שמש, רוח ומים, במקום בדלקים מאובנים-פחם, דלק וגז טבעי, לייצור חשמל וחום ולהנעת כלי תחבורה, הפחתה של התזונה מהחי ושל בזבוז המזון, התייעלות אנרגטית בבתים ובתעשייה והטמעת של טכנולוגיות קלינטק.
לבסוף, בעוד שאסטרטגיית היציאה ממשבר האקלים ברורה, היישום שלה מעמיד בפנינו אתגרים גדולים. במקרה זה, בשונה ממשבר הקורונה, לא מדובר רק בשינוי הרגלים, והוא מחייב שינויי הרבה יותר מרחיק לכת בתפיסות ובפרדיגמות. הוא מחייב מחשבה אחרת על מודלים כלכליים וחברתיים, יצירה של טוב משותף ובעיקר פעולה גלובלית.
לכן, במקביל לאסטרטגיית היציאה ממשבר הקורונה, מדינת ישראל צריכה להתחיל ביישום אסטרטגיית יציאה ממשבר האקלים. אפשר להתחיל בנקודות המשיקות, מהפחתת הטיסות ועד פיתוח כלכלה מקומית וצרכנות נבונה יותר. אפשר לראות את ההזדמנויות ליזמות ולחדשנות ואת אפשרויות התעסוקה חדשות במעבר מאנרגיה פוסילית לאנרגיה מתחדשת. אך מעל לכל חשוב לזכור שאסטרטגיית היציאה ממשבר האקלים היא זו שתספק לילדנו ולנכדנו עתיד טוב יותר.
מקור: ynet, עדי וולפסון.
שתפו ברשתות החברתיות:
קבל התראה מזדמנת לתיבת הדוא”ל