יסודות הבניה הירוקה

ביטול החובה להקים ועדת סביבה ברשויות העירוניות – התנגדות לסעיף בחוק ההסדרים

פורסם בתאריך: 25/10/2024

תמונה של ערן שחורי

ערן שחורי

פעיל בארגון 'Climate Reality Project' שהקים אל גור, חבר בפורום האקלים הישראלי.

ההצעה במסגרת חוק ההסדרים לבטל את החובה להקים ועדות איכות סביבה ברשויות המקומיות תגרום לפגיעה קשה ביכולת של הרשויות לטפל בבעיות הסביבתיות המורכבות הנוגעות לחיי היומיום של התושבים. ועדות אלו מהוות כלי מרכזי להבטחת תכנון עירוני בר קיימא, שמירה על הסביבה, וטיפול במפגעים סביבתיים בזמן אמת.

הסעיף המוצע בטיוטת חוק ההסדרים לשנת 2025

במטרה לחולל צמיחה בקרב הרשויות המקומיות ולהגביר את העצמאות התקציבית והתפקודית שלהן, לקדם צעדים להסרת חסמים לפיתוח כלכלי ומינוף תקציבי ברשויות המקומיות, בכפוף לחיזוק מערכי הבקרה והפיקוח בתוך הרשויות המקומיות ומולן, והכל במטרה לקדם רגולציה מיטבית לרשויות המקומיות תוך שמירה על המינהל התקין בהן –

לתקן את פקודת העיריות [נוסח חדש] (להלן – פקודת העיריות), באופן הבא: הפרק השמיני, שעניינו ועדות המועצה, יתוקן כך שלא תהיה חובה להקים את הוועדות המפורטות אלא הקמתן תהיה נתונה לשיקול דעת מועצת העיריה: ועדה לאיכות הסביבה.

חשיבות השתתפות נציגי ציבור בוועדות איכות סביבה

  1. ייצוג ציבורי מגוון: השתתפות מתנדבים מאפשרת לציבור להביע את דאגותיו ואת האינטרסים הסביבתיים המקומיים. הם מביאים נקודות מבט שונות של האוכלוסייה ומשמשים כקול דמוקרטי לרצון הציבור.
  2. מעורבות קהילתית מוגברת: מתנדבים מעוררים עניין ומעורבות קהילתית בנושאים סביבתיים, ומשמשים גשר בין התושבים לרשות המקומית בנושאים סביבתיים חשובים.
  3. הכנסת מומחיות ואכפתיות: רבים מהמתנדבים בעלי רקע מקצועי או עניין אישי בסביבה, והם מביאים ידע ומחויבות גבוהים, מה שמחזק את איכות ההחלטות והפעולות של הוועדה.
  4. פיקוח ציבורי מוגבר: המתנדבים מוודאים שהחלטות הרשות המקומית נעשות תוך שקיפות ושמירה על האינטרסים הסביבתיים של כלל התושבים, ולא רק בהתאם לאינטרסים כלכליים או פוליטיים.

נוסח התנגדות לסעיף בחוק ההסדרים

  1. ההערה מתייחסת לסעיף 1 בפרק “הסרת חסמים לפיתוח כלכלי ומינוף תקציבי בשלטון המקומי” בעמוד 83, המתייחס לביטול החובה להקים ועדות איכות סביבה ברשויות המקומיות.
  2. ההצעה לבטל את החובה להקים ועדות איכות סביבה ברשויות המקומיות תגרום לפגיעה קשה ביכולת של הרשויות לטפל בבעיות הסביבתיות המורכבות הנוגעות לחיי היומיום של התושבים. ועדות אלו מהוות כלי מרכזי להבטחת תכנון עירוני בר קיימא, שמירה על הסביבה, וטיפול במפגעים סביבתיים בזמן אמת.
  3. בנוסף, ביטול החובה להקים ועדות אלו ימנע מהתושבים להשתתף בתהליכי קבלת ההחלטות המקומיים הנוגעים לאיכות חייהם. מתנדבים נציגי ציבור בוועדות איכות סביבה מייצגים את כלל הציבור ומאפשרים שקיפות ודיון פתוח. הם מביאים עמם ידע מקומי ותחושת אכפתיות אמיתית לנושאים הסביבתיים, מה שמגביר את המעורבות הקהילתית ומחזק את הדמוקרטיה המקומית.
  4. חיסול או החלשת הוועדות תוביל להתעלמות מהיבטים סביבתיים קריטיים בהחלטות פיתוח עירוני, ותגרום לנזק ארוך טווח הן מבחינה סביבתית והן מבחינה ציבורית. לפיכך, על הממשלה לשמר את החובה להקים ועדות אלו, ואף לחזק את מעמדן, במקום לבטלן.
יסודות הבניה הירוקה

איך מתנגדים?

  1. נרשמים לאתר החקיקה הממשלתית tazkirim.co.il
  2. נכנסים לטיוטת התכנית הכלכלית לשנת 2025 באתר החקיקה הממשלתי (קישור).
  3. כותבים כמה מילות התנגדות לסעיף 1 בפרק “הסרת חסמים לפיתוח כלכלי ומינוף תקציבי בשלטון המקומי” בעמוד 83, המתייחס לביטול החובה להקים ועדות איכות סביבה ברשויות המקומיות (אפשר להעתיק את הנוסח שבפוסט).
  4. משפיעים על העתיד של כולנו!

כתבות קשורות

שתפו ברשתות החברתיות:

Facebook
Twitter
קבל מידע מעניין

הירשם לניוזלטר

קבל התראה מזדמנת לתיבת הדוא”ל